POVEĆANJE OD 300 POSTO!

Otkrivamo tko su ljudi iz Rusije koji su u velikom broju počeli stizati na naše granične prijelaze

Po dolasku na granični prijelaz prijave se policiji i zatraže međunarodnu zaštitu

Ilustracija

 Jobard/Sipa Press/Profimedia

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen broj ilegalnih migranata koje je na svom teritoriju uhvatila slovenska policija povećao se za oko 300 posto.

Statistički podaci slovenske policije o porijeklu uhvaćenih ilegalnih migranata koji su iz Hrvatske ušli u Sloveniju pokazuju da se u siječnju i veljači ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine najviše povećao broj ruskih državljana.

Prošle godine uhvaćen je tek jedan ruski državljanin, a ove godine njih čak 581. Ruski državljani, koji su u najvećoj mjeri čečenske narodnosti, krajem prošle godine u velikom broju su iz Bosne i Hercegovine počeli stizati na hrvatske granične prijelaze.

Njima za ulazak u BiH nisu potrebne vize, gdje službeno, najčešće avionom, dolaze u turistički posjet. Po dolasku na granični prijelaz prijave se policiji i zatraže međunarodnu zaštitu te ih se uputi u zagrebački hotel Porin.

Ubrzo nakon podnošenja zahtjeva za azil, većina njih pobjegne iz Hrvatske i ilegalno otišla u neku drugu europsku zemlju. Prema procjenama hrvatske policije krajem prošle godine je od 2000 Čečena koji su zatražili međunarodnu zaštitu njih tek oko 200 ostalo u Hrvatskoj. Prema podacima slovenske policije oni su potom krenuli preko Slovenije prema Italiji.

O problemu sve većeg broja migranata u Sloveniji i kako to riješiti na terenu trebalo bi se raspraviti početkom travnja u Portorožu gdje će se susresti ministri unutarnjih poslova Austrije, Slovenije, Italije, Mađarske te države Zapadnog Balkana.

I dok se broj ilegalnih migranata u Sloveniji drastično povećao, europska Agencija za graničnu i obalnu stražu Frontex objavila je da je u prva dva mjeseca ove godine broj migranata na zapadno balkanskoj migrantskoj ruti pao za 28 posto. Kao razlog navodi se usklađivanje viznog režima Srbije s pravilima EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:21