RAT NA BLISKOM ISTOKU

Otkriven brutalni plan Izraela za uništenje Hamasa: ‘Da samo vidite te sustave s morskom vodom!‘

Pratimo najznačajnije događaje rata u Izraelu i Gazi

Izraelski vonici ulaze u tunele Hamasa (arhiva)

 Ahikam Seri/Afp
17:46

Izraelski vojni zapovjednik: Danas je najintenzivniji dan borbi

Izraelske snage, poduprte vojnim zrakoplovima koji su bacili stotine bombi i drugog eksploziva, prolaze kroz najintenzivniji dan borbi otkad je počela invazija Gaze, rekao je u utorak viši izraelski vojni zapovjednik.

"U najintenzivnijem smo danu borbi od početka kopnene operacije", rekao je zapovjednik južne komande Izraelskih obrambenih snaga, Yaron Finkelman u utorak.

Rekao je da se izraelske snage bore u Džabaliji, sjeverno od grada Gaze i u Šujaiji, istočno od grada, te u gradu Khan Yunisu na jugu enklave.

"Nalazimo se u središtu Džabalije, u središtu Šujaije, a sada i u središtu Khan Yunisa", rekao je.

07:09

Izraelski tenkovi ušli u južni dio Pojasa Gaze

Izraelski tenkovi, oklopni transporteri i buldožeri ušli su u južni dio Pojasa Gaze u blizini Khan Younisa, a izraelski zapovjednik tvrdi da je vojska skoro završila svoju misiju na sjeveru.

Izraelska vojna vozila bila su na južnom dijelu glavne ceste koja vodi od sjevera prema jugu u Gazi, "dok su ispaljivali metke i tenkovske granate na automobile i ljude koji su se pokušavali kretati tim područjem", rekao je svjedok Moaz Mohammed novinskoj agenciji AFP.

Izrael je većim dijelom zauzeo sjeverni dio Gaze u studenom. Otkako je završilo jednotjedno primirje u petak, oni su se brzo probili duboko u južnu polovicu. Oružano krilo Islamskog džihada, saveznika Hamasa, ustvrdilo je za Reuters da su njegovi borci sudjelovali u žestokim sukobima s izraelskim vojnicima sjeverno i istočno od Khan Younisa, glavnog grada na jugu Gaze.

Izraelski tenkovi ušli su u Gazu preko granice i presjekli glavnu rutu sjever-jug, rekli su Reutersu stanovnici. Izraelska vojska je rekla da središnja cesta koja vodi iz Khan Younisa prema sjeveru "predstavlja bojno polje" i da je sada zatvorena.

UN već je izrazio strah od onoga što je pred Gazom. Lynn Hastings, humanitarna koordinatorica UN-a za palestinska područja, rekla je da Gazi prijeti "još pakleniji scenarij".

"Uvjeti potrebni za dostavu pomoći ljudima u Gazi ne postoje", rekao je Hastings. "Nigdje nije sigurno u Gazi i više se nema kamo otići."

U Ujedinjenim narodima, glavni tajnik António Guterres apelirao je na Izrael da izbjegne daljnje akcije koje bi pogoršale ionako strašnu humanitarnu situaciju u Gazi kojom upravlja Hamas te da poštedi civile od dodatnih patnji.

05:38

Wall Street Journal: Izrael razmatra potapanje tunela u Gazi morskom vodom

Izrael je razvio velik sustav crpki koje bi se mogle koristiti za poplavljivanje tunela ispod pojasa Gaze koje koristi militantna skupina Hamas, s ciljem da iz njih istjera borce, izvijestio je Wall Street Journal u ponedjeljak, citirajući američke dužnosnike.

Izraelska je vojska studenoga dovršila postavljanje najmanje pet crpki oko kilometar i pol od izbjegličkog kampa Al-Shati, koje bi mogle uliti tisuće kubičnih metara vode po satu u tunele i potopiti ih u samo nekoliko tjedana, kaže se u izvješću.

Iz izvješća nije bilo jasno misli li Izrael koristiti crpke prije nego li se oslobode svi taoci. Hamas je ranije poručio da ima zarobljenike skrivene na "sigurnim mjestima i u tunelima".

Reuters nije mogao potvrditi detalje izvješća od ponedjeljka.

Američki je dužnosnik o izvješću kazao da ima smisla da Izrael onesposobi tunele, te da ta država razmatra različite načine da to postigne.

Izraelsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Wall Street Journal rekao je da je dužnosnik Obrambenih snaga Izraela (IDF) odbio komentirati plan o poplavljivanju, no navele su njegov citat: "IDF radi na tome da spriječi Hamasov teror na različite načine, upotrebom raznovrsnih vojnih i tehnoloških alata."

Izrael je prvi put SAD o toj mogućnosti obavijestio prošli mjesec, navodi Wall Street Journal, kazavši da dužnosnici tada nisu znali koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua blizu izvršenja toga plana.

Izrael nije donio konačnu odluku o tome hoće li provesti plan ili ga odbaciti, naveli su dužnosnici, prema citatu Wall Street Journala.

05:36

WHO tvrdi da je morao evakuirati zalihe lijekova iz skladišta na jugu Gaze

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je kazala da je morala evakuirati svoje skladište lijekova na jugu Gaze unutar 24 sata, nakon što je izraelska vojska upozorila da će zbog kopnenih operacija na tome području ono postati nepristupačno.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je Izrael da povuče naredbu i "poduzme sve mjere kako bi zaštitio civile i civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice i humanitarne objekte", u objavi na društvenoj mreži X.

COGAT, grana izraelskoga Ministarstva obrane, u izvješću je zanijekala da je od WHO-a tražila da isprazne skladišta, te da je isto poručila predstavnicima UN-a, bez daljnjeg objašnjenja.

Shannon Barkley, članica WHO-ovog tima u okupiranome palestinskome teritoriju, kazala je na novinskoj konferenciji da je WHO-ovo osoblje u Gazi uspješno "izvelo dio preseljenja skladišta u novi objekt".

Regionalni direktor WHO-a za istočni Mediteran Ahmed Al-Mandhari kazao je na konferenciji da bi pojačavanje kopnenih vojnih operacija Izraela na jugu Gaze, osobito u Khan Younisu, moglo prekinuti pristup zdravstvenoj skrbi tisućama ljudi.

WHO-ovi dužnosnici kazali su da su zabrinuti da bi, zbog nedostupnosti čiste vode i higijenskih uvjeta stanovnicima Gaze, moglo doći do novog izbijanja raznih bolesti.

WHO je obavijestio o porastu zaraznih bolesti, kao što su akutne respiratorne infekcije, svrab, žutica, proljev i krvavi proljev, kazao je Al-Mandhari.

Doktor Richard Brennan iz WHO-ovog regionalnoga ureda za istočni Mediteran poručio je da su zdravstveni dužnosnici zabrinuti i zbog hepatitisa E, koji se s čovjeka na čovjeka prenosi putem zagađene vode, te da predstavlja osobiti rizik za trudnice.

Zdravstveni sektor u Gazi pretrpio je "ogroman pad", kazao je Brennan. Trenutno radi 18 bolnica, dok je prije rata radilo njih 36. One koje su otvorene rade iznimno slabim kapacitetima.

"Naše mogućnosti da odgovorimo na potrebe ljudi srozavaju se, dok potrebe rastu velikom brzinom", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 22:06