GLASANJE U LIPNJU

Otkriven datum odražavanja izbora za Europski parlament: Primjedbe Portugala nisu usvojene

Portugal se opirao održavanju izbora od 6. do 9. lipnja jer je strahovao da bi bio smanjen odaziv birača zbog državnog praznika

Europski parlament

 Frederick Florin/AFP

Službeno je objavljeno da će europski birači izaći će na birališta od 6. do 9. lipnja 2024. godine, kako bi izabrali idući saziv Europskog parlamenta. Diplomati Europske unije potpisali su odluku o datumima izbora u srijedu, objavilo je švedsko predsjedništvo, kako prenosi Politico.

Odabirom oko 705 parlamentaraca na mandat od 2024. do 2029. godine, građani EU-a mogli bi ‘izmiješati‘ ne samo parlament, već i Europsku komisiju. Naime, europske političke skupine trenutačno su na putu povijesnog prestrojavanja - tako se u Europskoj pučkoj stranci (EPP) razmišlja o savezništvu s krajnjom desnicom, čime bi bila prekršena prešutna proeuropska koalicija s lijevim centrom.

Odluka da se glasanje održi od četvrtka 6. lipnja do nedjelje 9. lipnja iduće godine znači poraz za Portugal, kako navodi Politico.. Lisabon je, naime, zastupao stav da bi održavanje izbora na te datume izazvalo smanjen odaziv birača u Portugalu zbog državnog praznika u ponedjeljak 10. lipnja. No, diplomati nisu bili u mogućnosti prikupiti jednoglasnu potporu potrebnu da se odaberu neki drugi datumi.

Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina. Nakon svakih izbora bira se nova Europska komisija, koja treba preuzeti dužnost ujesen sljedeće godine.

Europski parlament ima 705 zastupnika koji se biraju u 27 država članica. Svaka članica daje određeni broj zastupnika prema veličini stanovništva, s tim da su manje države razmjerno zastupljenije nego što bi imale kada bi se striktno uzimao broj stanovnika.

To znači da je u manjim državama za izbor jednog zastupnika potrebno manje glasova, nego u većim članicama. Nijedna država članica nema manje od šest zastupnika, koliko imaju najmanje Malta, Luksemburg i Cipar, i nijedna ne može imati više od 96 koliko ima Njemačka.

U Hrvatskoj se bira 12 zastupnika.

Izbori se održavaju u rasponu od četiri dana, jer neke države tradicionalno ne glasaju nedjeljom poput većine, nego primjerice kao Nizozemska na izbore izlaze četvrtkom.

Dogovor na razini veleposlanika u ponedjeljak će formalno potvrditi Vijeće EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:47