EKSPLOZIJA U LIVERPOOLU

Otkriven identitet bombaša, pratila ga je MI5, preobratio se na kršćanstvo: ‘Koristio je Majku Sotone‘

Emad Jamil Al Swealmeen bio je na ‘radaru‘ britanske obavještajne agencije MI5, no nije jasno je li od ranije poznat policiji

Eksplozija u Liverpoolu

Dan nakon terorističkog napada bombaša ispred bolnice u Liverpoolu, Velika Britanija je prijetnju od terorizma u zemlji podigla na ''ozbiljnu'' razinu.

Prema saznanjima medija, bombaš samoubojica koji se raznio u automobilu ispred bolnice Women's hospital u Liverpoolu je tražitelj azila koji se s islama prebratio na kršćanstvo. Emad Jamil Al Swealmeen (32) detonirao je eksplozivnu napravu kućne radinosti u stražnjem sjedalu taksija nekoliko trenutaka prije nego što je započela dvominutna šutnja u 11 sati u obližnjoj katedrali u sklopu Dana sjećanja na poginule u Prvom svjetskom ratu.

Katedrala je u nedjelju bila domaćin okupljanja 2000 ljudi povodom održavanja nacionalne komemoracije.

Sunday Times je prenio saznanja iz sigurnosnih izvora prema kojima je bomba kućne izrade sadržavala eksploziv TATP, aceton peroksid, bijeli kristalni prah s prepoznatljivim mirisom sličan izbjeljivaču. Eksploziv TATP poznat je kao ''Majka Sotone'' zbog sklonosti slučajnoj detonaciji.

Korišten je u napadima bombaša samoubojica u Parizu 2015. godine, bombaškom napadu u Manchester Areni 2017. i neuspješnom napadu na željezničku stanicu Parson Green u jugozapadnom Londonu te iste godina. Tijekom proteklog desetljeća favorizirala ga je Islamska država (ISIS).

Psihički problemi

Napadač je sa sobom imao oko 400 grama eksploziva koji nije u potpunosti eksplodirao. Prije incidenta, tražio je taksi da ga odveze u bolnicu, deset minuta vožnje udaljenu od adrese njegovog nedavno unajmljenog stana u Sefton Parku.

Video snimka nadzornih kamera pokazala je da je automobil eksplodirao dok se približavao recepciji bolnice. Na snimci se vidi i kako je vozač David Perry (45) istrčao iz automobila dok vatra zahvaća stražnji dio vozila.

Sigurnosne službe nisu utvrdile je li bolnica bila meta. No, kao dio istrage u mogućnost je uzeto u obzir je li Al Swealmeen bio inspiriran napadom Islamske države u Afganistanu na rodilište bolnice Dasht-e-Barchi u Kabulu, u kojem su u svibnju prošle godine poginule 24 osobe, uključujući 16 majki i dvoje djece.

image

Očevid nakon eksplozije u Liverpoolu

Paul Ellis/AFP

Al Swaelmeen stigao je u Ujedinjenu Kraljevinu 2014. godine, ali je njegov izvorni zahtjev za azil odbijen jer su dužnosnici vjerovali da je Jordanac, a ne Sirijac, kako je naveo. Dužnosnicima je, naime, rekao da mu je otac Sirijac, a majka Iračanka te da je rođen u Iraku, blizu sirijske granice.

Al Swealmeen je sebe nazivao Enzo Almeni, prema Enzu Ferrariju, u njegovu čast i zbog strasti prema automobilskim utrkama. Poznato je da je patio od psihičkih problema te je prije sedam godina pokušao počiniti samoubojstvo dok je mahao nožem iznad nadvožnjaka u Liverpoolu.

Nakon što je pušten iz psihijatrijske bolnice, otišao je u anglikansku katedralu u blizini koje se i dogodio nedjeljni napad. Tamo je upoznao evangelički par, potpukovnika Malcolma Hitchcotta (77) i njegovu suprugu Elizabeth. Hitchott se za medije prisjetio da je Al Sealmeen došao u katedralu želeći se preobratiti na kršćanstvo.

Preobraćenje na kršćanstvo

Hitchott, koji je pomagao u predavanjima o Bibliji za tražitelje azila, rekao je za ITV news da je Al Swealmeen pohađao tečaj kako bi upoznao kršćanstvo. Konačno se preobratio 2017. godine.

''Imao je problem, vjerujem da je bio 'podijeljen''', rekao je Hitchott. Nakon što se posvađao sa cimerima, obitelj Hitchott ga je primila na osam mjeseci u svoj dom.

''Šokirani smo. Bio je dobro odgojen i tih'', rekao je Hitchott komentirajući zločin. Smatra se da je Al Swealmeen bio zainteresiran za prelazak na kršćanstvo nadajući se da bi to moglo pomoći njegovom zahtjevu za azil, a novu je prijavu podnio 2017. godine.

Al Swealmeen bio je na 'radaru' britanske obavještajne agencije MI5, no nije jasno je li od ranije poznat policiji.

Protuteroristička jedinica je tijekom konferencije za novinare proglasila napad terorističkim incidentom. Njegov unajmljeni stan u ponedjeljak je pretražen. U nedjelju poslijepodne policija je pretraživala kuće u ulici Sutcliffe, u predgrađu Kensington u Liverpoolu, gdje je Al Swealmeen živio prije nego što se prije nekoliko mjeseci preselio u novi stan u Rutland Avenue.

Vjeruje se da je taj stan korišten i za izradu bombe jer je policija priopćila da je prilikom pretraživanja imovine pronašla neke ''značajne predmete''.

Svi uhićeni - pušteni

Policija je tijekom racije uhitila tri muškaraca u dobi od 29, 26 i 21 godinu. Policijski istražitelji su uhićenike opisali kao ''suradnike'' Al Swealmeena. Uhićen je i 20-godišnjak kada je u ponedjeljak ujutro došao kući, a svi su istoga dana pušteni bez optužnice.

Trenutačna ''ozbiljna'' razina prijetnje od terorističkog napada, prema sigurnosnoj ljestvici opasnosti znak je da je novi napad lako moguć. Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel izjavila je kako je Centar za analizu terorističke prijetnje povećao razinu opasnosti jer je ovo bio drugi incident u mjesec dana.

Prije mjesec dana, 15. listopada, Sir David Ames, konzervativni zastupnik za Southend West, izboden je na smrt tijekom sastanka izborne jedinice u crkvi, što se također vodilo kao teroristički napad.

Premijer Boris Johnson je na konferenciji za novinare u Downing Streetu rekao da je napad ''oštar podsjetnik'' javnosti da treba ostati na oprezu te je zahvalio taksistu Perryju na ''iznimnoj hrabrosti''.

''Napad je pokazao da britanski narod nikada neće biti zaplašen terorizmom i nikada nećemo popustiti pred onima koji nas žele podijeliti besmislenim djelima nasilja, a naše slobode i naš način života će uvijek prevladati", rekao je Johnson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:36