RIJEŠEN MISTERIJ

Otkriven identitet ‘male gospođice Nitko‘ čije je tijelo pronađeno prije 33 godine: Kreće lov na ubojicu!

Nesretna djevojka 1989. godine je pokopana u neobilježenoj grobnici, a njezino će se tijelo sada vratiti obitelji

Forenzičar je nacrtao Stacey Lyn Chahorski

 National Center For Mission And Exploited Children

Više od 33 godine istražitelji u Norton Shoresu u Michiganu pokušavali su otkriti što se dogodilo Stacey Lyn Chahorski, mladoj ženi koja je otišla od kuće kako bi proputovala zemlju i posljednji put razgovarala s majkom u rujnu 1988. godine.

U isto vrijeme, detektivi iz Georgije radili su na identificiranju posmrtnih ostataka koje su dva djelatnika Ministarstva prometa otkrila u blizini autoceste u prosincu 1988. godine. Oba slučaja ubrzo su se ugasila - sve do ovog mjeseca.

Iz ureda šerifa okruga Dade u sjeverozapadnoj Georgiji i istražnog ureda Georgije objavljeno je da su ostaci identificirani uz pomoć napredne DNK tehnologije isti kao oni od Chahorski te da će uskoro biti vraćeni njezinoj obitelji u Michigan.

"Danas je dan kada lovimo ubojicu", rekao je specijalni agent GBI-ja Joe Montgomery na konferenciji za novinare. "Najveći problem u rješavanju ovog slučaja jest taj što nismo imali identitet žrtve, tako da nismo imali početnu točku. Sada imamo početnu točku i to je za nas veliki korak. Mislim da imamo dobru vjerojatnost za rješavanje ovog slučaja i da privedemo ubojicu pravdi", rekao je Montgomery, prenosi CNN.

Kako je identificirana?

Tijekom godina, agenti GBI-ja i istražitelji iz okruga Dade stalno su se vraćali na slučaj u nadi da će otkriti identitet žrtve, stoji u priopćenju GBI-ja.

Forenzičar je nacrtao složenu sliku u nadi da će pomoći u otkrivanju identiteta. Sredinom 2000-ih, istražitelji su poslali dodatne dokaze FBI-u, što je pomoglo u razvoju DNK profila, ali on nije odgovarao nikome tko je već bio u sustavu.

U međuvremenu, vlasti u Michiganu odlučile su prikupiti otiske prstiju od rođaka Stacey Lyn Chahorski 2010. godine, stoji u policijskom priopćenju.

Članovi GBI-a ponovno su kontaktirali FBI nekoliko godina kasnije u vezi korištenja istražnih genealoških metoda kako bi pomogli u rješavanju slučaja. Proces najčešće kombinira DNK dokaze i tradicionalnu genealogiju kako bi pronašao biološke veze između ljudi, odnosno, rođaka. Za ovo su angažirali Othram, laboratorij sa sjedištem u Teksasu koji surađuje s policijom i koji je zaslužan za pomoć u rješavanju podužeg popisa drugih hladnih slučajeva.

Laboratorij je pomogao otkriti identitet "Little Miss Nobody" (Mala gospođica Nitko), mlade djevojke koja je otkrivena prije više od 60 godina u pustinji u Arizoni, objavile su tamošnje vlasti ovog mjeseca.

Prošle godine također je pomogao identificirati žrtvu pronađenu prije više od četiri desetljeća u Mississippiju, za koju vlasti vjeruju da ju je ubio Samuel Little, 'najplodniji' američki serijski ubojica.

"Bez napretka u DNK tehnologiji, ne bismo mogli biti od pomoći i ostvariti ovaj uspjeh, stoga smo zahvalni na tome i na poslu koji je Othram učinio", rekao je specijalni agent FBI-ja Tim Burke na konferenciji za novinare.

Chahorski bi danas imala 52 godine, izvijestio je GBI.

Vraća se obitelji

Chahorski je pokopana u okrugu Dade 1989. godine u neobilježenoj grobnici, a njezino će se tijelo sada vratiti obitelji.

Prije nekoliko tjedana vlasti su obavijestile njezinu majku, koja je prijavila nestanak svoje kćeri.

"Uspjeli smo je obavijestiti i donijeti joj malo mira. Također smo bili u mogućnosti vratiti joj dio nakita koji je pronađen na Stacey na mjestu zločina. Radujemo se što ćemo na bilo koji način pomoći u preostaloj istrazi, a također i vratiti Staceyine posmrtne ostatke njezinim voljenima u Michiganu kako bi konačno mogla počivati u miru", rekao je Tim Burke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 02:53