ŠOKANTNI NAPAD

Otkriven identitet žrtve bijele psine, svi napadaju ribara koji je gledao horor ispred poznate plaže

"Nekoliko ludih surfera još uvijek riskira, ali većina nas pazi i kloni se vode dok morski psi ne odu", rekla je mještanka Karen Romalis

Morski pas i kupač kojeg je ubio

 Profimedia

Nekoliko plaža u Sydneyju, uključujući najpoznatije plaže Bondi i Bronte, zatvorene su u četvrtak nakon što je kupača ubio morski pas. Ovo je prvi slučaj u posljednjih gotovo 60 godina da je na nekoj gradskoj plaži osoba ovako stradala.

Plivač kojeg je ubila velika bijela psina identificiran je kao 35-godišnji britanski državljanin, piše Daily Mail.

Simon Nellist (35) ovog je vikenda trenirao za humanitarnu akciju u kojoj je trebao plivati preko oceana – što je u međuvremenu otkazano – kada ga je u srijedu poslijepodne napao grabežljivac dugačak više od četiri metra. Napad se dogodio u Buchan Pointu, u blizini Little Baya na istoku Sydneyja.

Iskusni plivač i trener ronjenja ima obitelj u Velikoj Britaniji te partnericu u Sydneyju s kojom je planirao vjenčanje, a svi će ga pamtiti kao čovjeka koji je volio avanture.

"Sve što ima veze sa Simonom povezano je s oceanom", rekla je njegova prijateljica Della Ross za Seven News.

Napad se dogodio samo 150 metara od glavne plaže na kojoj su bile desetine kupača, veslača i ribara. Žrtvini posmrtni ostaci pronađeni su u vodi sat vremena kasnije.

Objavljen uznemirujući video napada

Mamci za morske pse postavljeni su u blizini mjesta napada, dok se dronovima ispituje nalazi li se morski pas još uvijek na tom području.

Video objavljen na internetu prikazuje morskog psa kako napada osobu u srijedu poslijepodne na plaži Little Bay, oko 15 km južno od najvećeg australskog grada i blizu ulaza u Botany Bay.

Očevici su snimili uznemirujući napad, ali nisu mogli pomoći žrtvi koja je plivala samo desetak metara od stijene na kojoj su stajali, piše Daily Mail.

"Video je uznemirujuć, činjenica da netko umire dok netko drugi peca na obali je šokantna. Cijela ova stvar je uznemirujuća", jedan je od komentara na snimku.

Druga je osoba rekla da su svjedoci vjerojatno u stanju šoka te da nisu mogli napraviti ništa drugo osim snimiti napad.

Na snimci se vidi kako se grabežljivac kreće oceanom i vuče svoju žrtvu pod vodu, a u jednom trenutku cijelo more pocrveni od krvi, dok ribar sve užasnuto promatra.

Ribari su se zbog svega našli na meti napada na društvenim mrežama jer su samo gledali i snimali posljednje trenutke žrtve.

"Ovaj tip samo nastavlja snimati, a drugi izgleda kao da još uvijek peca", napisala je jedna osoba na Facebooku, a nekoliko drugih je to opisalo kao 'uznemirujuće'.

"Ta lokacija je uvijek bila opasna jer su mogući napadi morskih pasa, ovdje ima mnogo kvalitetne ribe, grebenje se spušta duboku u vodu - a morski psi patroliraju tim teritorijem", rekao je profesionalni ribar Joe Smythe.

Drugi ribar je rekao kako je upozorio plivače da budu oprezni pri ulasku u vodu u srijedu - samo nekoliko sati prije napada.

"Rekao sam kupačima jučer ujutro da je voda 25°C, što privlači velika jata ribe, a što ih jede? Veliki morski psi", rekao je za Daily Mail Australia.

image
Backgrid Au/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

"Ovo je bio potpuni šok za našu zajednicu", rekao je za Reuters Dylan Parker, gradonačelnik Randwick Councila koji uključuje Little Bay.

"Naša obala je naše dvorište i tragična smrt pod takvim užasnim okolnostima potpuno je šokantna."

image

Napada morskog psa u Australiji

Backgrid Au/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Humanitarna akcija na obližnjoj plaži, a na kojoj je trebao sudjelovati ubijeni plivač, otkazana je iz poštovanja prema žrtvi i obitelji. Organizatori su razmatrali da sve prebace za ožujak, ali su rekli da su ga odlučili otkazati nakon savjetovanja s lokalnim vijećem i spasiocima.

image
Backgrid Au/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Biolozi vjeruju da je velika bijela psina dugačka najmanje 4,5 metra odgovorna za napad, ali ju ne misle usmrtiti nego samo istjerati iz zaljeva. Bio je to prvi smrtonosni napad morskog psa u Sydneyu od 1963. godine, pokazali su podaci.

image
Backgrid Au/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Vlasti su naredile ljudima da ne ulaze u vodu po vrućem ljetnom danu uz temperature od oko 30 stupnjeva Celzija.

"Nekoliko ludih surfera još uvijek riskira, ali većina nas pazi i kloni se vode dok morski psi ne odu", rekla je za Reuters mještanka Karen Romalis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:40