IZDAO HITLERA

OTKRIVEN IZVJEŠTAJ O SMRTI PUSTINJSKE LISICE 'Lažirao sam Rommelovu smrtovnicu'

Skoro 70 godina nakon smrti nacističkog feldemaršala Erwina Rommela, otkriveni su novi detalji oko okolnosti njegovog samoubojstva. Policijski izvještaj koji je napisan 22.7. 1960. godine pronađen je u prošlog tjedna u arhivi grada Kölna. U njemu je dr. Friedrich Breiderhoff na sedam stranica opisao kako je pod prijetnjom smrću od strane pripadnika SS-a morao lažirati smrtovnicu Pustinjske lisice.

TAJNA SMRTI PUSTINJSKE LISICE Pismo Rommelova sina: 'Otac je uzeo otrov da nas spasi'

Dr. Breidefhorr, koji je bio šef vojne bolnice u Ulmu, odveden je kako bi pregledao tijelo čovjeka koje se nalazilo u automobilu ispred bolnice u pratnji dva časnika.

- To je bio Herr Rommel. Njegov šešir i maršalska palica su bili na desnoj strani gornjeg dijela njegova tijela. Čovjek u civilu mi je naredio da počnem s oživljavanjem te da ne smijem reći osoblju da je mrtav - rekao je policiji dr. Breinderhoff.

- Dao sam mu injekciju u srce te sam ga pokušao oživjeti masažom srca i umjetnim disanjem, kao da je utopljen. U potpunosti sam osjećao da je mrtav. Nakon toga mi je SS-ovac naredio da mu maknem bljuvotinu iz usta. Tada sam pronašao kapsulu cijanida sa smeđom i žutom sluzi - prepričao liječnik.

- Poslije toga su mi naredili da napišem kako je uzrok smrti srčani udar jer su to naredbe Vrhovnog štaba i vojske. SS-ovac mi je rekao da ovo držim u tajnosti ili će mi mi se osvetiti preko obitelji te ću snositi i druge posljedice. Pokazao je pištolj kako bi naglasio što je mislio - rekao je liječnik.

U potvrdi o smrti Pustinjske lisice stoji kako je njegova 'smrt uzrokovana srčanim udarom kojeg je pretrpio dok je bio na službi Reichu na zapadu'.

Četiri dana nakon smrti, nacisti su Rommelu pripremili herojski pogreb. Uz to su mu dali titulu 'Führerov general'.

Inače, Rommel je bio prisiljen izvršiti samoubojstvo 14.10.1944. nakon što je otkrivena urota protiv Hitlera. Nacisti su obećali da mu neće pobiti članove obitelji ako sam sebi presudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:22