OKONČANJE SUKOBA

OTKRIVEN JOŠ JEDAN ELEMENT KOJI NEĆE BITI DIO TRUMPOVOG PLANA 'Ne širite glasine, neće biti konfederacije Izraela, Palestinske samouprave i Jordana'

Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

Tvorac još uvijek tajnog plana SAD-a da okonča izrealsko-palestinski sukob ponovno je u srijedu na Twitteru otkrio još jedan element koji neće biti dio sporazuma - konfederaciju sa susjednim Jordanom.

Izaslanik za Bliski istok predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Jason Greenblatt, već je u petak na Twitteru napisao "Netočno!" na izvještaje o tome kako bi se prema prijedlogu dio egipatske Sinajske pustinje dao susjednom palestinskom teritoriju pojasa Gaze, koji je pod vlašću islamističke skupine Hamas.

Greenblatt je u srijedu demantirao kako je sporazumom predviđena konfederacija koja uključuje Jordan, Izrael i Palestinsku samoupravu, koja upravlja ograničenim dijelom na okupiranoj Zapadnoj obali.

"@KingAbdullahll & #Jordan snažni su američki saveznici. Glasine o tome kako naša mirovna vizija uključuje konfederaciju Jordana, Izraela i Palestinske samouprave, ili da vizija razmatra učiniti Jordan domovinom za Palestince su netočne. Molim vas nemojte širiti glasine", napisao je Greenblatt.

Visoki savjetnik Bijele kuće Jared Kushner, jedan od glavnih tvoraca mirovnog sporazuma, rekao je u utorak kako će sporazum biti objavljen u lipnju nakon završetka muslimanskog mjeseca posta Ramazana.

Kushner, koji je u braku s Trumpovom kćeri Ivankom te je govorio na forumu časopisa Time u Washingtonu, nije rekao zalaže li se sporazum za rješenje s dvije države, što je bio cilj prethodnih američkih mirovnih nastojanja.

Palestinski vođe pozvali su na utemeljenje neovisne države uz Izrael na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze čiji bi glavni grad bio Istočni Jeruzalem.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je na izborima prije dva tjedna osvojio svoj peti mandat, 2009. je u govoru naveo niz uvjeta za stvaranje neovisne države Palestine.

Međutim, mirovni pregovori kojima je upravljao SAD propali su 2014., dijelom zbog širenja izraelskih naselja na okupirani teritorij koji Palestinci žele kao dio svoje države.

Netanyahu je, u posljednjim trenucima kampanje čime je razljutilo Palestince, rekao kako planira pripojiti židovska naselja na Zapadnoj obali ako ikada opet bude izabran za izraelskog vođu.

Američki prijedlog, koji je u proteklih 18 mjeseci bio odgađan iz različitih razloga, sastoji se od dva glavna dijela. Sadrži politički dio koji se bavi ključnim problemima poput statusa Jeruzalema, te ekonomski kojemu je cilj pomoći ojačati palestinsko gospodarstvo.

Palestinski vođe poručili su kako Trump ne može biti pošten posrednik nakon što je 2017. prekinuo s dugogodišnjom američkom politikom i priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela te u grad prošlog svibnja preselio američko veleposlanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:12