SAM SI PRESUDIO

OTKRIVEN MOTIV STRAVIČNOG ZLOČINA U ČEŠKOJ Objavljeni novi detalji o inženjeru (42) koji je upao u bolnicu i ubio 6 osoba

 
 Radovan Stoklasa/Lukas Kabon/Reuters / Češka policija/Policie ČR

Šest osoba poginulo je u utorak ujutro u pucnjavi u Sveučilišnoj bolnici u češkom gradu Ostravi. Tri osobe su ozlijeđene, operirane i nalaze se pod liječničkim nadzorom. Nakon višesatne potrage policija je locirala napadača u automobilu koji je iskoristio za bijeg, no prije intervencije muškarac si je pucao u glavu i ubio se, potvrdila je češka policija.

- Uhvatili smo počinitelja. 42-godišnji muškarac pucao si je u glavu prije nego što ga je policija svladala i umro je na mjestu. Zahvaljujemo javnosti na strpljenju i pomoći - napisali su na Twitteru.

Radi se o inženjeru građevine Ctiradu V. (42), čiji identitet prenose češki mediji. Potvrdile su ga za Radiožurnál dvije osobe koje su ga prepoznale na fotografiji, kao i Aleš Zygula, direktor kompanije za koju je radio.

- Umislio je da je teško bolestan i da ga nitko ne želi liječiti. Odlazio je u sve bolnice, svim liječnicima. Prošli mjesec zbog toga nije uopće došao na posao. Došao je prije 14 dana i rekao da je na bolovanju. Ne želim više pričati o tome - rekao je Zygula.

FOTOGALERIJA: Pucnjava u bolnici u Ostravi

Ravnatelj bolnice Jiří Havrlant ispričao je da je napadač oko sedam sati ujutro bio miran u čekaonici poput svih ostalih pacijenata, no onda je odjednom i bez ikakvog povoda počeo pucati. Ustrijelio je devetoro ljudi, od čega ih je šest vrlo brzo preminulo. Od tri ranjene osobe dvije su nakon operacije stabilno, a za jedan život se liječnici još uvijek bore.

Pucnjava je prijavljena u 7 i 19 h, a pet minuta kasnije prva policijska vozila bila su na mjestu događaja. Rastrojeni muškarac otvorio je vatru iz kratkog vatrenog oružja za koje navodno nije imao dozvolu, a ravnatelj bolnice je potvrdio da su sve ubijene osobe bile pacijenti. Premijer Andrej Babiš rekao je da je pucao iz blizine i žrtve pogodio u glavu i vrat.

Napadač je potom pobjegao u sivom Renaultu Laguna, a bolnica je evakuirana. Policija je objavila navodnu fotografiju na Twitteru, no vrlo brzo su je povukli jer se radilo o svjedoku, a ne napadaču. Naknadno su objavili fotografiju Ctirada V. kao i snimku nadzorne kamere.

Češka policija/Policie ČR
Navodni napadač na bolnicu u Ostravi

Ministar Jan Hamacek rekao je da su hitne službe i policija odmah reagirale, a u potrazi za počiniteljem angažirani su i helikopteri.

Nakon višesatne potrage policija je oko 10 i 30 h locirala automobil i okružila ga. Prije nego što su odreagirali, 42-godišnjak si je pucao u glavu i na mjestu ostao mrtav, objavila je policija na Twitteru.

- Policija je pronašla automobil, iz njega se čuo pucanj. Utvrđujemo identitet muškarca koji si je pucao u glavu prije nego što je policija uspjela stupiti u akciju - napisali su.

Govoreći o napadu kao velikoj tragediji, češki premijer Andrej Babiš rekao je da je napadač vjerojatno mentalno poremećena osoba koja nije imala pomagača.

Pucnjava u bolnici u Ostravi druga je najgora pucnjava u povijesti zemlje. U veljači 2015. muškarac je ušetao u restoran u gradu Uherski Brod, ubio osmero ljudi, a potom i sebe.

Ostrava je s oko 290.000 stanovnika treći najveći grad u Češkoj. Administrativno je središte regije Moravska-Šleska. Ovakvi su incidenti u Češkoj rijetki iako je u zemlji visok postotak vlasnika oružja zbog popularnosti lova. Prošli je tjedan Češka izgubila u nastojanju da se omogući građanima posjedovanje poluautomatskog oružja, što je EU zabranila zakonom iz 2017. nakon niza islamističkih napada 2015. Vlada u Pragu prošli je tjedan tvrdila da taj zakon neće nimalo pridonijeti sigurnosti zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:01