KORONA MUTANT

Otkriven prvi slučaj novog soja u Europi

Cijeli niz država uveo je restrikcije za putnike iz južnoafričkih zemalja
 Ales Beno/AFP

Prvi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa, otkrivenim u Južnoafričkoj Republici, zabilježen je u Europi, točnije u Belgiji, javljaju svjetske agencije.

Necijepljena djevojka, koja je oboljela od koronavirusa, 11 dana nakon što se vratila s putovanja u Egipat preko Turske. Ima blage simptome slične gripi te negira bilo kakvu povezanost s Južnoafričkom Republikom ili bilo kojom drugom državom južne Afrike. Nitko od članova njezine obitelji nije razvio simptome.

Prema riječima belgijskog virologa Marca Van Ransta, pacijentica se vratila iz u Belgiju 11. studenoga, a prvi simptomi razvili su se 22. studenoga. Čekaju se rezultati za još jedan sumnjivi slučaj u Belgiji.

Znanstvenici sa Sveučilišta KU Leuven i UZ Leuven rekli su da je pacijentica imala visoko virusno opterećenje u vrijeme postavljanja dijagnoze.

U međuvremenu je cijeli niz država uveo restrikcije za putnike iz južnoafričkih zemalja, među njima su Velika Britanija, Indija, Japan, Italija, Njemačka, Singapur, Češka i druge.

Velika Britanija upozorila je u petak da je nova varijanta koronavirusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je znanstvenici smatraju najznačajnijom do sada jer bi cjepiva mogla biti manje učinkovita.

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost objavila je da ta varijanta, pod nazivom B.1.1.529, ima radikalno drugačiji protein šiljka od onog originalne varijante koronavirusa na kojem se temelje cjepiva.

Nova varijanta virusa potvrđena je i u Bocvani te Hong Kongu.

I naš Nacionalni stožer civilne zaštite donijet će odluku o ograničavanju prelaska državne granice za sve koji dolaze s područja južne Afrike. Preporuka o tome bit će donesena i na razini Europske komisije za sve države članice EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:28