INTERNA PORUKA

Otkriven sadržaj tajne depeše koju su diplomati SAD-a poslali u Washington mjesec dana prije pada Kabula

Američki dužnosnici odbili su potvrditi posebne detalje ili podijeliti sadržaj depeše
Joe Biden
 Jim Watson/AFP

Dvadesetak američkih diplomata u Afganistanu prošlog mjeseca u internoj depeši upozorilo je državnog tajnika Antonyja Blinkena na potencijalni pad Kabula u ruke talibana zbog povlačenja američkih vojnih snaga iz zemlje, što se naposljetku u nedjelju i dogodilo.

Wall Street Journal (WSJ) objavio je u četvrtak da je povjerljiva depeša poslana takozvanim disidentskim kanalom, potpisana je s datumom 13. srpnjem, a u njoj su i ponuđene preporuke o načinima za ublažavanje krize te ubrzanje evakuacije.

Naime, američka administracija je kritizirana zbog izostanka jačih napora u evakuaciji iz zemlje američkih diplomata i drugih građana, kao i afganistanskih saveznika, sve dok talibani nisu bili u snažnoj ofenzivi.

image
Antony Blinken
Brendan Smialowski/AFP

Američki dužnosnici odbili su potvrditi posebne detalje ili podijeliti sadržaj depeše.

"Mislim da depeša odražava ono što smo cijelo vrijeme govorili, a to je da nitko nije mogao predvidjeti da će vlada i vojska Afganistana doživjeti kolaps u nekoliko dana", izjavio je za CNN zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jonathan Finer.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je za Reuters da je State Department uzeo u obzir zabrinutost onih koji su sastavili depešu.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price izjavio je da su stavovi diplomata upućeni Blinkenu ugrađeni u politiku i planiranje.

"Cijenimo konstruktivno unutarnje neslaganje. To je domoljubno i čini nas učinkovitijima", rekao je Price.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:52