TVRDI SUNDAY TIMES

OTKRIVEN SLJEDEĆI POTEZ BRITANSKE PREMIJERKE THERESE MAY? 'Očekuje se da će izgubiti, a ministri su zabrinuti da bi poraz mogao srušiti njezinu vladu'

 
Theresa May
 Henry Nicholls / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May će, kako se očekuje, odgoditi ključno glasanje u utorak o dogovoru za Brexit te otputovati sljedeći tjedan u Bruxelles kako bi od Europske unije zahtijevala bolje uvjete, objavio je list Sunday Times.

List citira "ministre i pomoćnike" koji su rekli kako očekuju da u nedjelju objavi da odgađa glasanje. Očekuje se da će izgubiti, a ministri su zabrinuti da bi poraz mogao srušiti njezinu vladu.

May će otputovati u Bruxelles sljedeći tjedan u konačnom pokušaju da Europska unija popravi dogovor o izlasku Velike Britanije iz bloka, piše list, nakon upozorenja kako su potrebni bolji uvjeti da dobije potporu zastupnika.

Glasnogovornik May rekao je u petak da će se glasanje održati sljedeći tjedan unatoč pozivima nekih zastupnika na odgodu.

May, čija budućnost visi o niti, u više navrata je ustrajala na tome da je njezin dogovor, koji predviđa nastavak bliskih veza s EU, jedini na pregovaračkom stolu te da su alternative bolni izlazak iz bloka bez ikakva dogovora, ili možda da uopće nema brexita.

Međutim pritisak na May tijekom vikenda se pojačao pošto je konzervativni zastupnik Will Quince napustio svoju poziciju u vladi u znak otpora njezinu dogovoru, a Sunday Times napominje da se očekuju nove ostavke.

Jedan ministar rekao je za Sunday Times da će napustiti položaj u slučaju glasanja, a list dodaje da su najmanje dva ministra naklonjena brexitu i dva člana stranačkog kluba vrlo blizu tome da daju ostavku.

The Sunday Times također je objavio da neki ministri planiraju drugi referendum o članstvu u EU te naveo da ministar u kabinetu David Lidington i ministar pravosuđa David Gauke to razmatraju kao mogući ishod.

I međustranački odbor za brexit odbacio sporazum Therese May o izlasku iz EU-a

Britanski odbor zastupnika odgovoran za analizu sporazuma premijerke Therese May o brexitu prozvao je taj dogovor "ogromnim korakom u nepoznato".

May ima poteškoća s osiguravanjem podrške za sporazum koji će odrediti izlazak Velike Britanije iz Europske unije, ali i njezinu političku sudbinu. Trenutne analize pokazuju da u utorak neće proći u parlamentu.

Situaciju joj je dodatno otežao kritičan izvještaj međustranačkog Odbora o izlasku iz EU-a, jednoglasno usvojen i objavljen u nedjelju. Čelnik odbora Hilary Benn smatra kako će izvještaj pomoći zastupnicima u budućoj odluci.

"Ovaj sporazum predstavlja ogroman korak u nepoznato", rekao je Benn.

"On britanskom narodu i tvrtkama ne pruža jasnoću i sigurnost potrebne za buduće trgovinske odnose s EU-om za pet ili deset godina".

Sažetak izvještaja navodi desetak problema koje donosi sporazum u trenutnom obliku, a među njima je i takozvani "backstop", privremeno rješenje koje jamči otvorenost irske granice, ali stavlja Sjevernu Irsku u ponešto drugačiji trgovinski aranžman od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Odbor tvrdi kako je May izbjegla donošenje odluka o budućem trgovinskom odnosu s Unijom, što znači da će doći do dodatnih, dugotrajnih pregovora.

"Ako je glavni prioritet vlade osigurati što bezbolniji nastavak trgovine između EU-a i Velike Britanije, ona mora odlučiti koliko je spremna pratiti europska pravila. Vlada zasad nije bila voljna donijeti tu odluku", stoji u izvještaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:18