TRAGEDIJA

Otkriven uzrok požara u Tetovu, ravnatelj bolnice je na dan otvorenja upozoravao na probleme

Još je rano nagađati jesu li problemi uočeni tijekom otvorenja bolnice uzrokovali incident ili su uzrok požara bile uništene cijevi...
 Arbnora Memeti/AFP

Zamjenik vatrogasnog zapovjednika Tetova Sašo Trajčevski rekao je da je uzrok katastrofalnog požara koji je odnio najmanje 14 života u tetovu ekplozija boce s kisikom u bolničkoj sobi.

Još je rano nagađati jesu li problemi uočeni tijekom otvorenja bolnice uzrokovali incident ili su uzrok požara bile uništene cijevi, no istina će se utvrditi nakon obavljene istrage.

Naime, optužbe idu u smjeru same gradnje modularne bolnice i štete na središnjem sustavu opskrbe kisikom. Naime, od 15. travnja kad je sustav stavljen u pogon pa sve do jučerašnjeg katastrofalnog požara, covid centar je dva puta bio tema javnosti, piše Deusche Welle.

image
Arbnora Memeti/AFP
image
Arbnora Memeti/AFP

Na dan otvorenja modularnog dijela izgrađenog za smještaj pacijenata s Covidom ispred kliničke bolnice Tetovo, ravnatelj bolnice Artan Etemi, izvijestio je da su uočeni građevinski propusti te je zamolio izvođača radova da ih što prije ukloni. Greške su bile manje i trebale su biti ispravljene u nekoliko dana.

'Odnose se na pod i nekoliko manjih infrastrukturnih grešaka. Dan im je rok od pet dana da se greške isprave. Postoji struja i voda, a za sustav opskrbe kisikom nam je rečeno da će biti instaliran kroz dva ili tri dana. Ako ne dođe do problema, koristit ćemo ga već idući tjedan - kazao je ravnatelj prije samo pet mjeseci.

Naredni incident dogodio se 23. kolovoza kada je jedan zaposlenih prijavio štetu na središnjem sustavu opskrbe kisikom. Dvije sporedne cijevi bile su fizički oštećene, no tada na sreću nije bilo posljedica po pacijente.

image
Arbnora Memeti/AFP

- Imali smo sreće da smo spasili živote svih 125 pacijenata, jer da je oštećenje bilo na glavnoj cijevi, to bi bila katastrofa - kazao je tada dr. Gzim Nuredini, koordinatoru u covid centru.

Tjedan dana nakon incidenta policija je uhitila 42-godišnjaka iz sela Zelino zbog sumnje da je namjerno oštetio cijevi u bolnici. Nije otkrivena informacija o motivu osumnjičenog.

Mediji javljaju kako je modularna bolnica bila izgrađena od plastike i vrlo zapaljivih materijala, a u trenutku izbijanja požara u bolnici su bila ukupno 24 pacijenta, osmero medicinskih djelatnika te članovi obitelji pacijenata. Tijela žrtava prevezena su u forenzički centar.

image
Arbnora Memeti/AFP

Lokalni vatrogasci izvijestili su kako su dojavu o požaru dobili u 21.02 sati te da je na teren izašlo sedam vozila i 30 vatrogasaca. Međutim, vatra je zbog velike količine plastike planula brzo, što je onemogućilo evakuaciju ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:06