ISTRAŽITELJI PORUČILI

Otkriven vjerojatni razlog zbog kojeg se zapalio bus u Bugarskoj: ‘Nisu u pitanju kanistri s gorivom‘

Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu, iz Sjeverne Makedonije koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku
 Dimitar Kyosemarliev/AFP

Bugarski istražitelji u četvrtak su poručili da je ljudska greška vjerojatno uzrok nesreće na autocesti u Bugarskoj, kada se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije s 52 putnika, od kojih je poginulo njih 45.

Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu, iz Sjeverne Makedonije koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku.

Autobus se oko 2 sata ujutro u utorak zapalio na autocesti u zapadnoj Bugarskoj.

Istražitelji su otklonili mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da su dodatni kanisteri s gorivom prouzročili požar. Također su ustanovili da nije došlo do eksplozije.

"Trenutno je najvjerojatnije i jedino objašnjenje ljudska greška", kazao je čelnik Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije u četvrtak.

"Autopsije ukazuju na to da žrtve uglavnom poginule uslijed gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili ozljeda zbog eksplozije", dodao je.

Istražitelji ispituju jesu li loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora te loša organizacija prometa na autocesti mogli doprinijeti nesreći.

"Naše je mišljenje da prometna barijera u koju se autobus prvo zabio, ne samo da nije korisna, već je opasna za promet i zapravo je doprinijela nesreći", kazao je Sarafov.

Autobus je udario u zapreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja. Potom je skrenuo ulijevo da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smjera autoceste, kažu istražitelji.

"Svjedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom", istaknuo je glavni istražitelj Marijan Marinov.

"Nitko nije mogao izaći na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred stražnjih vrata, ali su ona bila blokirana prometnim preprekama koje su zaustavile autobus", rekao je.

Jedna osoba, koja je preživjela tako što je razbila prozor u stražnjem dijelu autobusa, svjedočila je kako je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, rekla je Sijka Mileva, glasnogovornica državnog odvjetnika.

Hospitalizirano je sedam osoba.

Bugarska je poslala dva dužnosnika u četvrtak u Sjevernu Makedoniju kako bi preuzeli uzorka DNA od obitelji, što je potrebno za identifikaciju žrtava, kazao je Sarafov.

Ispovijest putnice: 'Svi su vikali, vrištali...'

Zulejha Jašarovska je 16-godišnja djevojka koja je u utorak rano ujutro preživjela kobnu autobusnu nesreću na autocesti u Bugarskoj u kojoj je poginulo 46 putnika, među kojima i 12 djece. Autobus je vraćao putnike s vikend ekskurzije iz Istanbula, preko Bugarske do Skoplja.

"Sjećam se nečega, nečega ne", rekla je Zulejha iz svojega bolničkoga kreveta u bolnici Pirogov u Sofiji, gdje je bila na liječenju nakon nesreće zajedno s još šest putnika koji su preživjeli, prenosi portal Radio Sarajevo. Kaže kako je sjedila na zadnjem mjestu u autobusu.

"Spavala sam i kad sam se probudila, svi su vikali, vrištali... Htjela sam razbiti staklo, ali nisam uspjela, pokušala sam rukom i onda se više ne sjećam što se desilo. Kad sam se probudila, ispala sam van", ispričala je 16-godišnjakinja.

Od vatre je zadobila opekotine po rukama. Njezin otac Adnan Jašarovski trenutačno joj je u posjetu u Sofiji.

U spašavanju su, prema svjedočenjima ostalih preživjelih, pomagali putnici Orhan Aliti i Lulzim Sulejmani, koji se također nalaze na liječenju u bolnici u Sofiji.

Postoje sumnje da je makedonski autobus smrti u trenutku stravične nesreće prevozio švercani kerozin i 30.000 petardi, što je dovelo do katastrofe u kojoj je stradalo 46 ljudi. Pored dodatne cisterne, autobus je imao i posebno skladište za šverc robe, u kojemu je navodno prevozio pirotehnički materijal ili oko 30.000 petardi, prenosi Shqip Media.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 17:29