SOFISTICIRANI ‘POSAO‘

Otkrivena jedna od najvećih prevara u krupnom biznisu: Poznata kompanija suočena s ogromnim gubitkom!

Najveća svjetska kompanija u trgovini dobrima mogal bi izgubiti više od pola milijarde dolara
 Walldermarus/Alamy/Alamy/Profimedia

Je li otkrivena jedna od najbesramnijih i najvećih prevara u krupnom biznisu?

Intrigantno je kako je vijest da se najveća svjetska kompanija u trgovini dobrima, Trafigura, najednom našla suočena s ogromnim gubitkom u svojem biznisu s niklom od 577 milijuna dolara.

Trafigura - francuska kompanija sa sjedištem u Singapuru, osnovana 1993. godine, koja vodi internacionalne operacije preko više od stotinu podružnica u cijelom svijetu i dominira tržištem bazičnih metala i energenata – kupovala je velike količine nikla od različitih kompanija, a u jednom trenutku njezini menadžeri shvatili su kako im dolaze kontejneri s rudačom u kojima uopće nema nikla.

Čini se kako se radi o vrlo sofisticiranoj prevari.

Menadžeri Trafigure procjenjuju kako je prevara vjerojatno bila ‘sistemskog karaktera‘, ali tek trebaju složiti sve kockice mozaika koji će im otkriti što se točno zbivalo.

Trafigura je provodila inspekcije pošiljki nikla od prosinca 2022. te su nakon dolaska pošiljke na njezinu destinaciju utvrdili kako u kontejnerima uopće nema nikla. Veći dio pošiljki iz ugovorenog posla s grupom kompanija tek treba stići na svoje odredište te slijedi i njihova provjera. Puni kontejner nikla, koji je skup metal, može vrijediti oko 500.000 dolara prije prerade.

Za sada nije poznato jesu li menadžeri Trafigure posumnjali u kvalitetu pošiljki nikla, jesu li možda dobili neku dojavu ili je inspekcija bila redovitog karaktera.

Iako istraga niti nakon dva mjeseca vođenja nije blizu kraju, do sada je poznato kako je Trafigura pokrenula „pravne akcije“ protiv indijskog biznismena Prateeka Gupte i više kompanija s kojima je povezan, kao što su TMT Metals i UD Trading Group.

Trafigura je trgovala sa spomenutim kompanijama poslovala od 2015. godine, ali su lani intenzivirali suradnju.

Ispod je grafikon koji pokazuje kretanje cijene nikla u zadnje tri godine

image

Nikal burza

Screenshot

Nikal je najcjenjeniji tzv. bazni metal. Cijena mu je više od 28.000 dolara po toni. Za usporedbu, bakar košta oko 9.000 dolara.

Tržište nikla izmaklo je kontroli prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega je Londonska burza metala obustavila i otkazala trgovanje.

Trafigura je zadnjih godina poslovala fenomenalno, pa je tako zadnji rezultat bio rekordan.

Procjene govore kako bi šteta za firmu mogla iznositi 7 posto od rekordne dobiti iz financijske 2022. godine tj. spomenutih 577 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:12