VELIKA POLICIJSKA AKCIJA

OTKRIVENA MEĐUNARODNA SKUPINA CYBER KRIMINALACA Razvili su zlonamjerni softver i uz pomoć njega opljačkali 40.000 ljudi, ukrali su 100 milijuna dolara

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Otkrivena je međunarodna kriminalna banda koja je koristila zlonamjerni softver kako bi ukrala 100 milijuna dolara od više od 40.000 žrtava, javlja BBC.

U sklopu kompleksne policijske operacije provedene su istrage u SAD-u, Bugarskoj, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Ova je kriminalna skupina zarazila računala zlonamjernim softverom GozNym, koji je omogućio pristup bankovnim računima vlasnika tih računala.

GozNym je hibrid dva malwarea, Nymaima i Gozija. Nymaim je softver dizajniran da se prikrade drugom zlonamjernom softveru na nekom uređaju i instalira ga, dok Gozi postoji od 2007. godine i često se koristio u dogovorenim napadima na američke banke. Kombinacija ta dva programa stvorila je ono što je jedan stručnjak nazvao 'dvoglavim čudovištem'.

Radi se o skupini kriminalaca koji su se reklamirali na online forumima. Detalji operacije otkriveni su u sjedištu Europske policijske agencije Europol u Haagu.

U izvješću se navodi kako je ta istraga bez presedana, posebno kada je riječ o prekograničnoj suradnji.

Podignuta je optužnica protiv deset članova te skupine u Pittsburghu u SAD-u, zbog niza kaznenih djela, uključujući krađu i pranje novca uz pomoć računa u SAD-u i stranih bankovnih računa.

Pet ruskih državljana, također članova te bande, još je u bijegu, uključujući i osobu koja je razvila zlonamjerni software Goz Nym te nadzirala njegov razvoj i upravljanje. Ta je osoba davala softver u zakup drugim cyber-kriminalcima.

Članovi te bande sada se suočavaju s kaznenim progonom i u drugim zemljama. To su vođa skupine i njegov tehnički pomoćnik, optuženi u Gruziji. Još jedan član ove skupine čija je uloga bila preuzimanje različitih bankovnih računa izručen je iz SAD-a u Bugarsku, gdje ga čeka suđenje. U Moldaviji suđenje čeka još jednog člana ove skupine koji je kriptirao zlonamjerni softver kako on ne bi mogao biti otkriven na internetu.

Informatički stručnjaci kažu kako je prodaja ovakvih zlonamjernih softvera i cyber vještina postala uobičajena.

'Programeri su oglašavali svoj proizvod kako bi drugi kriminalci mogli koristiti njihove usluge za bankarske prevare. Posljednjih je godina to sve češće i omogućuje ovakvim kriminalcima da se prebace s, primjerice, prodaje droge, na mnogo unosniji cyber-kriminal'', objašnjava profesor sa sveučilišta Surrey, Alan Woodward.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:57