DIPLOMATSKA AKCIJA

Otkrivena neobična razmjena: Mlada Izraelka, dva sirijska pastira i milijun doza Sputnjika...

Prošloga tjedna na Golanskoj visoravni odvio se pravi geopolitičko-špijunsko-epidemiološki triler
Benjamin Netanyahu i Vladimir Putin
 MAXIM SHEMETOV/POOL/AFP

Prošloga tjedna na Golanskoj visoravni odvio se pravi geopolitičko-špijunsko-epidemiološki triler. U organizaciji Moskve, u neobičnu razmjenu zarobljenika na burnoj izraelsko-sirijskoj granici bili su uključeni jedna mlađa Izraelka, dvojica sirijskih pastira i milijun doza ruskog cjepiva Sputnjik V.

Konkretno, radilo se o razmjeni Izraelke koja je zalutala na sirijski dio Golanske visoravni - te je zarobljena - za dvojicu sirijskih pastira koji su u isto vrijeme zalutali u izraelski dio teritorija, pa ih je zarobila izraelska vojska, piše Slobodna Dalmacija.

Priča počinje 2. veljače navečer, kad je 25-godišnja Izraelka (čiji identitet nije objavljen) pod okriljem noći prešla granicu sa Sirijom u podnožju planine Hermon, baš na mjestu koje nije pokriveno sigurnosnim ogradama i nadzornim kamerama. Potom je ujutro ušla u selo Khader, u kojem žive sirijski Druzi te počela razgovarati s lokalnim stanovništvom na dobrom arapskom jeziku.

Špijunka? Agentica Mossada?

Upravo su to pomislili mještani Khadera, koji su čudnu pridošlicu prijavili vlastima: djevojka je uhićena i predana sirijskim obavještajcima, pod sumnjom da je špijunka.

Međutim, kako javlja izraelski televizijski Kanal 13, sirijske vlasti navodno su brzo shvatile da djevojka nije špijunka, nego "civil s osobnim problemima". Damask je obavijestio Moskvu, koja je informaciju o zarobljenoj Izraelki prenijela u Tel Aviv, gdje je odlučeno da se pokrenu pregovori o oslobađanju djevojke.

Dva slučajna pastira

Izrael je ponudio da će, u zamjenu za djevojku, osloboditi dvojicu sirijskih pastira koji su baš tih dana zarobljeni na Golanskoj visoravni, pod optužbom da su skupa sa stadom prešli na izraelski teritorij (list The Times of Israel navodi da je nakon vijesti o uhićenju djevojke izraelska vojska uhitila prvu dvojicu sirijskih pastira na koje je naletjela u pograničnom području, kako bi Tel Aviv imao "ulog za pregovaranje").

Pregovori su išli preko Moskve. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u dva je navrata, 8. i 13. veljače, osobno razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tražeći pomoć u dovođenju djevojke kući.

Konačno, u srijedu 17. veljače, djevojka je prebačena u Moskvu (potom su izraelske snage oslobodile ona dva sirijska pastira, koji su predani Crvenom križu na graničnom prijelazu Quneitra), odakle je sutradan navečer poletjela za Tel Aviv, gdje je sletjela u petak ujutro. Pratnju u avionu činili su joj visoki izraelski službenici: Netanyahuov suradnik Asher Hayun, vladin koordinator za pregovore o povratku ratnih zarobljenika Yaron Blum, predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i liječnik.

"Prije nekoliko dana mlada Izraelka prešla je granicu sa Sirijom. Dvaput sam razgovarao sa svojim prijateljem, predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Zamolio sam ga da joj pomogne i on je krenuo u akciju", rekao je Netanyahu.

"Izrael je uvijek činio i uvijek će činiti sve što je u njegovoj moći da vrati svoje građane kući", zaključio je izraelski premijer, zahvalivši Putinu na pomoći u posredovanju oko puštanja mlade Izraelke.

U međuvremenu se otkrilo da je djevojka nedavno napustila jednu ultraortodoksnu zajednicu te da je već tri puta pokušavala ilegalno izići iz Izraela. Kako su objavile izraelske vlasti, dva puta je pokušala ući u pojas Gaze - jednom kopnom, drugi put improviziranim splavom - dok je jednom pokušala prijeći u Jordan. Sva tri puta zarobila ju je vojska ili policija, piše Slobodna Dalmacija.

Assadov demanti

No prava "bomba" tek dolazi: nakon što je izraelski vojni cenzor zabranio objavljivanje detalja sporazuma s Rusijom o oslobađanju zalutale djevojke, izraelski mediji su otkrili da se taj kontroverzni dio sporazuma odnosi na obvezu Tel Aviva da kupi milijunske doze cjepiva Sputnjik V i to - za građane Sirije.

Tako u članku pod naslovom "U zamjenu za zarobljenicu, Izrael je pristao kupiti milijun ruskih doza cjepiva za Siriju", list The Times of Israel piše kako je Izrael "pristao na kupnju nepoznatog broja ruskih doza cjepiva Sputnjik V za upotrebu u Siriji, kao dio dogovora o povratku Izraelke koju je sirijski režim držao nakon prelaska granice prije dva tjedna".

Izraelski list pritom se poziva na arapski list Asharq Al-Awsat sa sjedištem u Londonu, koji je u subotu objavio da su "informirani izvori" u Izraelu potvrdili postojanje "tajne klauzule" po kojoj će "Izrael financirati kupnju doza Sputnjik V za Assadov režim kao dio dogovora o povratku žene koja je prešla granicu".

Izvor iz Izraela potvrdio je ovu informaciju i u razgovoru za Al-Jazeeru, koja prenosi da je Izrael pristao kupiti doze za "milijune sirijskih građana". S obzirom da jedna doza Sputnjika V stoji 8-10 dolara, jasno je da se radi o priličnom novcu.

"Netanyahu i Gantz, znajući za moguću izbornu štetu obojici (izbori u Izraelu zakazani su za idući mjesec, op. D.P.), naredili su vojnom cenzoru da zabrani objavljivanje da je Izrael pristao financirati kupnju ruskih doza cjepiva Sputnjik V za milijune sirijskih građana. Točna cijena kabinetu nije otkrivena, ali radi se o milijunima dolara", piše Al-Jazeera, pozivajući se na izvor koji je htio ostati anoniman.

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad demantirao je, pak, dolazak cjepiva iz Izraela. U izjavi koju je objavila državna novinska agencija SANA, Assad je ustvrdio kako je objavljivanje ovih detalja "dio pokušaja da Izrael bude naslikan kao humana zemlja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:17