AUTOM POKOSIO LJUDE

Otkrivena pozadina napada u Berlinu? ‘Pokušavamo izvući što više iz vozačevih kaotičnih izjava‘

U divljanju autom poginula je nastavnica iz Hessea, a ozlijeđeno je 29 ljudi, od kojih 14 učenika 10. razreda osnovne škole iz Hessea
 John Macdougall/Afp

Gradonačelnica Berlina Franziska Giffey objavila je da iza zaletavanja automobila u grupu učenika na berlinskom Kurfürstendammu stoji slučaj osobe s teškim metalnim problemima. Uz pomoć prevoditelja, policija pokušava izvući što više iz kaotičnih izjava koje daje Gor H. (29) vozač Renaulta Clija s njemačkim i armenskim državljanstvom.

Gor H. u Berlinu je prijavljen više od deset godina. Policiji je poznat po više kaznenih djela ali ga se ne povezuje s terorizmom: ispitivali su ga ranijih godina pod sumnjom za nanošenje tjelesnih ozljeda, uvreda i neovlaštenog posjeda.

U automobilu je pronađen plakat protiv Turske, koja je počinila genocid nad Armencima u Prvom svjetskom ratu.

image
Odd Andersen/Afp
image
Odd Andersen/Afp
image
Tobias Schwarz/Afp
image
Tobias Schwarz/Afp

Nejasno je pripada li vozaču ili njegovoj sestri, vlasnici automobila. Policija je odgovorila da trenutno nemaju dokaza o političkoj motivaciji, plakati pronađeni u automobilu s izjavama o Turskoj "nisu povezani s zločinom", prenosi Tagesspiegel.

U divljanju automobilom poginula je nastavnica iz Hessea, a ozlijeđeno je 29 ljudi, od kojih 14 učenika 10. razreda osnovne škole iz Hessea. Jedan nastavnik je teško ozlijeđen, sedam učenika teško je ozlijeđeno a još sedam učenika lakše. Prema policiji, ozlijeđeno je i 17 prolaznika. Još 50 osoba dobilo je psihološku pomoć. U životnoj opasnosti u četvrtak poslijepodne još je bilo šest ozlijeđenih.

Ukupno 22 povrijeđenih zbrinuto je u berlinskim bolnicama, javlja Tagesspiegel. Većina ih je ozlijeđena kada je vozač uletio u grupu ljudi na uglu ulica Ku'damm i Rankestrasse, stoji u priopćenju istražitelja. Drugi su ozlijeđeni kada se automobil zabio gotovo 200 metara dalje na uglu Tauentzienstrasse i Marburger Strasse u izlog parfumerije, prenosi dpa.

Trenutno postoje indicije "da bi se moglo raditi o namjernom djelu osumnjičene psihički bolesne osobe", prenosi njemački Spiegel. Vozač u četvrtak više nije bio u bolnici, već u policijskom pritvoru.

image
Tobias Schwarz/Afp
image
Adam Berry/Afp
image
Odd Andersen/Afp
image
John Macdougall/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:25