BLISKA SURADNJA

Otkrivena prava istina o odnosu Facebooka i Komunističke partije: ‘Imali su crnu listu...‘

Facebook je u Vijetnam došao tek prije 10 godina. Za čak 70 posto građana Facebook je postao sinonimom za internet. No, onda je uprava Mete počela raditi sve veće ustupke Partiji

Ilustracija

 Erkan Mehmet/Alamy/Alamy/Profimedia

- Bilo je to poput kakve revolucije - komentiraju građani Vijetnama, jedne od rijetkih preostalih komunističkih zemalja, uvođenje Facebooka koji je u tu državu došao tek prije deset godina.

Više od 94 milijuna građana konačno je dobilo pristup informacijama o aktualnim zbivanjima, a većina njih prvi je put imala osjećaj da uživa nešto što se u teoriji može usporediti sa slobodom govora koja postoji na Zapadu.

Na "zidovima" su, tako, prvi put otvoreno pisali o zlostavljanjima državnog aparata, razbacivanjem javnih resursa te propagandi Komunističke partije. Za čak 70 posto građana Facebook je postao sinonimom za internet.

No, onda je uprava Mete, diva Silicijske doline u čijem se portfelju nalazi Facebook, počela raditi sve veće ustupke Partiji u zamjenu za nastavak poslovanja u toj zemlji - 15. na svijetu po broju stanovnika, zbog čega su počeli uklanjati "nepoželjni sadržaj" sa svojih platformi.

Trend su redakciji The Washington Posta potvrdili i bivši zaposlenici vijetnamske podružnice kompanije, koji su potvrdili da je uprava imala i "crnu listu" na kojoj su bila imena prominentnih dužnosnika Partije za koje je vlada procijenila da se ne smiju kritizirati na javnim platformama. Također, državni aparat im je dostavio i smjernice kako i po kojim kriterijima presretati internetski sadržaj.

Prema službenim informacijama, Meta je od 2017. nadzirala vladine zahtjeve za cenzurom. Do lipnja 2022., blokirala je više od 8.000 postova u Vijetnamu; većinu uz obrazloženje da je "sadržaj vrijeđao pojedince i/ili organizacije kršeći time visoke standarde poslovanja".

Upravni odbor Mete je u razgovoru za The Los Angeles Times 2020. oštro naglasio kako neumorno pružaju otpor pritisku vijetnamske Komunističke partije, ali i drugim vladama koje pokušavaju ograničiti slobodu govora. No, kritičari i sve brojniji bivši zaposlenici tvrde da je taj otpor posljednjih godina jako popustio. Restrikcije su vrhunac dosegle 2020.; uoči kongresa Komunističke partije.

Prema informacijama vijetnamskog ministarstva za informiranje, između 15. travnja i 15. svibnja ove godine, vlada je više od 400 objava na Facebooku ocijenila kao problematične, od čega je Meta uklonila čak 91 posto njih. Meta je 2021. potvrdila da povremeno cenzurira sadržaj u Vijetnamu kako ne bi bila potpuno blokirani u cijeloj zemlji.

Rafael Frankel, Metin direktor javnih politika u Jugoistočnoj Aziji, The Washington Postu tvrdi kako je kompanija ponosna na investicije u Vijetnamu.

- Naš je posao bio da Vijetnamcima osiguramo pristup našim platformama kako bismo im omogućili izražavanje vlastitog mišljenja - rekao je, dodavši kako je njihova društvena mreža, uz sve izazove koji su joj se našli na putu, ipak desecima tisućama vijetnamskih poduzetnika omogućili da pokrenu svoja poslovanja.

Da su vijetnamski službenici sve manje zabrinuti oko rigoroznosti kompanija Silicijske doline, The Washington Postu je potvrdio i jedan od konzultanata koji je analizirao poslovanje zapadnih kompanija u jugoistočnoj Aziji.

- Dužnosnici Komunističke partije imaju osjećaj da su testirali dotične kompanije koliko im je bitan profit u odnosu na zaštitu slobodu govora i uvjereni su da su pobijedili - objasnio je. Isto je potvrdio i Tran Duy Dong, zamjenik vijetnamskog ministra za planiranje i investicije.

- Svakoga dana sve bolje razumiju vijetnamske zakone - poručio je, dodavši da "sve kvalitetnije surađuju s Metom oko uklanjanja neprimjerenog sadržaja na internetu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:52