NOVI OBAVJEŠTAJNI PODACI

Otkrivena Putinova uloga u zapovijedanju ruskom vojskom: ‘Zar nema pametnijeg posla?!‘

‘Putin sudjeluje u donošenju operativnih i taktičkih odluka kakve inače donose pukovnik ili brigadir‘

Vladimir Putin i Valerij Gerasimov

 Sergei Guneyev/AFP

Vjeruje se da je ruski čelnik Vladimir Putin osobno umiješan u rat u Ukrajini te da sudjeluje u donošenju operativnih i taktičkih odluka kakve inače donose pukovnik ili brigadir, tvrde zapadni vojni izvori.

Predsjednik Ruske Federacije pomaže prilikom utvrđivanja kretanja ukrajinskih snaga u Donbasu, gdje je ruska vojska doživjela krvavi poraz kada su trupe u nekoliko navrata pokušale prijeći rijeku Sjeverni Doneck, prenosi Guardian.

Izvori dodaju da Putin još uvijek usko surađuje s generalom Valerijem Gerasimovim, vrhovnim zapovjednikom ruskih oružanih snaga, što je u suprotnosti s tvrdnjama ukrajinskih vlasti da je general marginaliziran.

- Vjerujemo da Putin i Gerasimov sudjeluju u donošenju taktičkih odluka kakve bismo inače očekivali od pukovnika i brigadira, rekao je vojni izvor.

Podsjetimo, ruska vojska zasad nije uspjela postići značajniji napredak u Donbasu, gdje već mjesec dana nagomilavaju vojnu opremu i snage.

Zapadni izvori nisu objavili dodatne pojedinosti, iako se implicira da je zaključak o osobnom angažmanu Putina i donošenje vojnih odluka utemeljen na obavještajnim podacima.

Klimav početak invazije Moskve na Ukrajinu, kada Rusi nisu postigli uspjeh kakvom se Moskva nadala, rezultirao je odlukom da se generali pošalju bliže bojišnici. Prema podacima ukrajinskih oružanih snaga, dosad je poginulo 12 ruskih generala.

image

Ruski vojnici u Mariupolju

Alexander Nemenov/AFP

Ben Barry, bivši brigadir u britanskoj vojsci i stručnjak za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije, smatra da šef države ne bi trebao donositi vojne odluke.

- Šef Vlade morao bi imati pametnijeg posla nego donositi vojne odluke. Oni bi trebali promišljati o političkoj strategiji umjesto da zaglave u svakodnevnim aktivnostima, rekao je.

Prilikom prošlotjednog pokušaja prelaska rijeke Sjeverni Doneck kod Bilohorivke uništeno je više od 70 ruskih vozila, a izgubljena je oprema u vrijednosti najmanje jednog bataljuna, prema procjenama temeljenima na zračnim fotografijama s bojišnice.

U Rusiji su poraz doživjeli s velikom zabrinutošću, a pojedini vojni ruski blogeri iznijeli su stavove o 'nesposobnosti ruske vojske' stotinama tisuća pratitelja, izvijestio je Institut za proučavanje rata, što predstavlja rijedak znak unutarnjeg razilaženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 00:47