ŽRTVE NARKOBANDE

Otkrivena strašna sudbina nestalih dječaka: Oteli ih, mučili pa raskomadali jer su ujaku lokalnog mafijaša ukrali pticu

Policija tvrdi da je jedna dilerica dogovorila da se trupla prokrijumčare iz favele Morro do Castelar, raskomadaju i bace u rijeku

Lucas Matheus (9), Alexandre da Silva (11) i Fernando Henrique (12) nestali u 27. prosinca 2020. godine u popodnevnim satima u faveli Morro do Castelar, dijelu grada u kojem su živjeli

 Screenshot

Nešto manje od godinu dana nakon što su tri dječaka nestala u blizini svojih domova na sjeveru Rio de Janeira, policija je članove najveće gradske narkobande optužila za ubojstvo istih, piše The Guardian.

Lucas Matheus (9), Alexandre da Silva (11) i Fernando Henrique (12) nestali su 27. prosinca 2020. godine u popodnevnim satima u faveli Morro do Castelar, dijelu grada u kojem su živjeli.

Sigurnosne su ih kamere toga dana snimile kako hodaju ulicama Morro do Castelara. Navodno su išli prema jednoj tržnici.

Policija uprava Rio de Janeira u četvrtak je nakon dugotrajne istrage objavila da je otkrila da su dječake oteli članovi bande Comando Vermelho (por. crveno zapovjedništvo; CV) koji su kontrolirali tu favelu.

Šef Odjela za umorstva Uriel Alcântara rekao je da članovi bande brutalno pretukli i mučili dječake jer su navodno ujaku lokalnog gangstera ukrali pticu. Jedan je od dječaka preminuo od ozljeda koje je zadobio tijekom premlaćivanja.

- Pretjerali su dok su tukli dječake i jednog su ubili. Zaključili su da će situaciju riješiti tako što će smaknuti ostalu dvojicu - rekao je Alcântara.

Policija tvrdi da je dilerica Ana Paula da Rosa Costa (44), poznata i kao "ujna Paula", dogovorila da se trupla dječaka prokrijumčare iz favele Morro do Castelar, raskomadaju i bace u rijeku.

Tijela dječaka još nisu pronađena.

Jedan je svjedok tijekom istrage rekao da je čuo kako je Wille Castro da Silva (35), jedan od glavnih ljudi CV-a u Morro do Castelaru, priznao da se ogranak bande koji kontrolira tu favelu došao do dječaka i ubio ih.

Wille Castro da Silva, poznat po nadimku "Stala", bio je i jedan od pet osumnjičenih za ubojstvo dječaka koje je policija u četvrtak u ranim jutarnjim satima pokušala uhititi.

No, smatra se da je troje od pet osumnjičenih već mrtvo. Naime, drži se da su visokopozicionirani članova CV-a naručili njihova ubojstva jer su ubijanjem spomenutih dječaka prekršili kodeks bande i istoj priskrbili neželjeni publicitet.

"Ujna Paula", koja je u Morro do Castelaru prodavala sintetičke droge, navodno je mučena i ubijena početkom listopada. Vjeruje se da su nakon nje ubijeni "Stala" i član bande poznat po nadimku "Piranha". "Stalu" je CV ubio jer je nadgledao ubojstva dječaka, a "Piranhu" je banda ubila jer nije spriječio ubojstva.

Društvena komentatorica i političarka Flávia Oliveira rekla je da su ubojstva dječaka indikacija da je brazilsko društvo "pokleklo pred barbarizmom", a borac za ljudska prava i ljevičar Marcelo Freixo pozvao je da se ubojice kazni te da se stane na kraj ubojstvima u Rio de Janeiru.

Policija je prije Svjetskog nogometnog prvenstva koje se 2014. godine održalo u Brazilu pokrenula akciju koja je trebala rezultirati mirom u favelama, no ona nije dala željene rezultate. Nevladina organizacija koja istražuje nasilje Fogo Cruzado objavila je da je 2021. godine u Rio de Janeiru izbilo 4.386 oružanih sukoba te da je u gradu poginulo više od 1.000 osoba.

Policija je doznala i da je otac jednog od ubijenih dječaka uhićen jer je nabavio pištolj i pokušao se pridružiti lokalnoj bandi kako bi pronašao ubojice svoga sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:35