KRIVA AMERIČKA VOJSKA

OTKRIVENA STRAŠNA TAJNA Iznad Sj. Karoline je skoro eksplodirala atomska bomba 260 puta jača od Hirošime

Američke zrakoplovne snage su 1961. pogreškom bacili dvije atomske bombe nad Sjevernom Karolinom, a jednu od njih je od detonacije, koja bi bila 260 puta jača od one nad Hirošimom, dijelio samo sigurnosni sustav prekidača, otkriveno je nakon objave tajnih dokumenata.

Istraživački novinar Eric Schlosser zatražio je deklasificiranje tajnog dokumenta američke vojske i tako saznao detalje incidenta koji je mogao završiti nuklearnom katastrofom. Zrakoplov B-52, koji je 23. siječnja 1961. uzletio iz baze u Goldsborou u Sjevernoj Karolini prema istočnoj obali naišao je na probleme prilkom leta.

U jednom trenutku, otkvačile su se dvije hidrogenske bombe Mark 39 koje je nosio. Obje su imale sigurnosne sustave koje su spriječavale neželjene detonacije, ali jednoj od njih su čak tri otkazala. Na kraju je katastrofu spriječio taj prekidač, najranjiviji sustav od sva četiri, koji se aktivirao i spriječio detonaciju nuklearne jezgre bombe.

Svaka od bombi imala je ekvivalent snage od 4 milijuna tona TNT-a. Da je došlo do detonacije, ona je mogla pogoditi Baltimore, Philadelphiju, i područje sve do New Yorka te ugroziti milijune života.

"Jedan običan niskonaponski prekidač stajao je između SAD-a i potpune katastrofe", priznao je u deklasificiranom dokumentu jedan znanstvenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:57