PROCURIO PODATAK

Otkrivena velika tajna Europske komisije: Političarka greškom objavila cijene cjepiva

Najjeftinije cjepivo je ono koje zajedno proizvode Oxfordsko sveučilište i kompanija AstraZeneca
Ilustracija
 Patrick T. Fallon/AFP

Europska komisija danima odbija davati informacije o cijeni cjepiva protiv Covida-19 koje naručuje u ime država članica. Iako mnoge građanske udruge i parlamentarci traže transparentnost u tome, jer se cjepiva plaćaju novcima poreznih obveznika, iz Komisije su odbijali spominjati cijene kazavši da je to 'tajna' jer se radi o komercijalnim ugovorima.

No greškom je cjenik procurio u Belgiji. Državna tajnica za proračun u Belgiji Eva De Bleeker je na Twitteru greškom objavila cjenik. To je odmah prenio i najtiražniji belgijski list Het Laatste Nieuws (HLN). Iako je tvit brzo izbrisan, HLN je napravio screenshot u kojemu se vide cijene.

Tako ćemo cjepiva koje je ugovorila Europska komisija plaćati od 1,78 eura do 18 eura po dozi.

Prvo cjepivo koje je već krenulo od proizvođača BioNTech/Pfizer je EU ugovorila po cijeni od 12 eura po dozi. Kako će biti potrebne dvije doze po osobi cijepljenje za jednog građanina će s ovim cjepivom stajati 24 eura.

Najjeftinije cjepivo je ono koje zajedno proizvode Oxfordsko sveučilište i kompanija AstraZeneca. Ono će stajati samo 1,78 eura po dozi. Proizvođači ovog cjepiva su se obvezali da na cjepivu neće zarađivati.

Cjenik:

Oxford/AstraZeneca: €1.78

Johnson & Johnson, $8.50

Sanofi/GSK: €7.56

BioNTech/Pfizer: €12

CureVac: €10

Moderna: $18

U međuvremenu je državna tajnica Belgije rekla da je objava bila “greška od strane tima za komunikacije”, ali da to neće ugroziti opskrbu cjepivom u Belgiji. A u Europskoj komisiji i dalje 'ne žele komentirati' i kažu da je cijena cjepiva 'tajna'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 20:57