POLJA SMRTI

Otkrivena zabačena lokacija gdje Wagner pokapa mrtve, plaćenike užasnuo i video sa zapovjednikom

Na tom jezovitom mjestu pokopani su plaćeni ubojice uglavnom nasilne prošlosti, koji su poginuli u Ukrajini

Ilustrativna fotografija

 Yasuyoshi Chiba/AFP

Plaćeni ubojice i alkoholičari ubijeni su boreći se za zloglasnu skupinu Wagner, a kako prenosi The Telegraph, u ruralnim dijelovima južne Rusije otkrivene su nove grobnice u kojima su pokopani ti isti plaćenici poginuli u Ukrajini nakon što su bili unovačeni u zatvorima diljem Rusije.

Ispostavilo se kako su mnogi od pokopanih muškaraca prije odlaska na ukrajinsku frontu bili osuđivani za nasilne zločine, a neki od unovačenih bili su strani državljani - među njima je, navodi se, bilo i Ukrajinaca te Moldavaca.

Grupa Wagner prošloga ljeta počela je koristiti groblje u ruralnoj južnoj Rusiji, a na istome je do kraja ovoga siječnja već bilo popunjeno 200 grobova.

- Moj klijent je bio sasvim običan tip, no vjerojatno je mislio kako mu je Wagnerova ponuda jedini izlaz iz svih problema koji su ga zadesili u životu - rekao je odvjetnik osuđenika Vjačeslava Kočasa, koji je 2020. osuđen na 18 godina zatvora za ubojstvo i oružanu pljačku.

Ruski aktivisti za prava zatvorenika optužili su grupu Wagner za skrivanje istine o sudbini osuđenika kako bi prikrili razmjere prebjega u svojim redovima.

Olga Romanova, voditeljica ruske organizacije Russia Behind Bars, ovih dana izvijestila je kako se još samo 10.000 (od više od 43.000 zatvorenika koji su unovačeni do kraja prosinca) i dalje bore u Ukrajini.

- Ostali su ubijeni, ozlijeđeni, nestali, dezertirali ili su se predali - rekla je i dodala kako su slučajevi dezerterstva u Wagneru toliko rašireni da uprava zloglasne grupe, kako bi prikrila razmjere prebjega, obiteljima često laže kako su im najmiliji - mrtvi.

- Tempo regrutiranja za Wagner naglo je stao u prosincu - naime, mnoge zatvorenike užasnuo je video koji prikazuje Wagnerova zapovjednika kako maljem ubija vojnika nakon što se ovaj dobrovoljno predao Ukrajincima - kaže Olga Romanova.

No početkom siječnja Wagner je počeo regrutirati strane državljane iz ruskih zatvora, uglavnom iz središnje Azije. A Jevgenij Prigožin, osnivač Wagnera, u četvrtak je pozvao Igora Girkina, bivšeg vođu ukrajinskih separatista sa značajnim ultranacionalističkim sljedbenicima, da udruži snage s njegovim plaćenicima.

- Pozivam ga da dođe na teritorij Narodne Republike Lugansk kako bi bio postavljen na zapovjedno mjesto koje će odgovarati njegovim kompetencijama u jednoj od jurišnih trupa. Vrijeme je da prijeđemo s riječi na djela - rekao je.

Girkin, inače jedan od najžešćih kritičara Kremlja, koji je istodobno pohvalno govorio o Wagnerovim borbenim sposobnostima, kasnije u četvrtak izjavio je kako je spreman razmotriti ponudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:01