PROGOVORIO PRIJATELJ

Otkriveni novi jezivi detalji: ‘Rekao je da će mu donijeti poklon za rođendan pa pucao u njega‘

Kostin prijatelj opisao je svoj odnos s njime, koje su mu bile zanimacije, ali i kakvom je Kosta bio odnosu s drugom djecom

Privođenje Koste K.

 Cropix

U srpskim medijima ne prestaju izlaziti novi detalji o masakru koji je u srijedu u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" počinio 13-godišnji Kosta K., koji je tog kobnog jutra u krvavom pohodu ubio osmero školskih kolega i zaštitara te ranio još šest učenika i nastavnicu, ali i onome što mu je prethodilo.

Jedan učenik ove škole bio je, kako prenosi Blic francuski Le Soir, prijatelj Koste K., i bio je prisutan kad su ga nazivali "pametnjakovićem". Išao je s njim na nogometne utakmice, a Kosta mu je pričao koliko se dobro zabavljao na streljani. Bio je prisutan i na rođendanskoj zabavi 1. svibnja kada je Kosta rekao slavljeniku da će mu poklon donijeti u školu u srijedu 3. svibnja, upravo na dan koji je odabrao za provedbu svog smrtonosnog plana.

"Bio je kraj prvog sata, oko 8:35 sati. Čuli smo pucnje, ali smo prvo pomislili da su se prevrnuli stolovi jer je bilo jače od petardi. Sve se brzo dogodilo, shvatili smo tek kada je jedan od naših profesora ušao u učionicu vičući: "Pucaju, bježite, bježite!!! Naš nastavnik nas je spasio. Dok sam izlazio, pogledao sam kroz prozor i vidio Kostu u dvorištu. Tada nisam shvatio da je on ubojica, doznao sam to kasnije", rekao je Kostin školski prijatelj, kako prenosi Le Soir.

Govorio je i o svojem odnosu s Kostom. "Bili smo prijatelji već dugo. Viđali smo se i izvan škole. Provodili smo sate igrajući video igre, posebno Fortnite, ali igrali smo i nogomet u Tašmajdanskom parku", ispričao je. Dalje navodi da je Kosta bio "miran, pristojan i malo introvertiran".

‘Dobit ćeš poklon u srijedu u školi‘

"On je tip koji drži svoje stvari za sebe. Čak i kada ga nagovorite da igra nogomet, drži se po strani. Ima vrlo malo prijatelja, a drugi ga maltretiraju. Zovu ga ‘štreber‘ jer je odličan učenik koji dobiva najviše ocjene", navodi on.

Ovaj učenik također tvrdi da masakr nije povezan s lošom ocjenom u školi. "On nikada ne dobiva loše ocjene. Ipak, jednom smo bili u parku i drugi su ga okružili da bi vikali ‘štreber‘, ‘nesretnik‘. Dali su mu i druge nadimke. Koliko ja znam, nikada ga nisu tukli", kaže dječak.

Kostin prijatelj objašnjava da je Kosta nedavno zatražio da promijeni razred kako bi izbjegao maltretiranje. No, prema njegovim riječima, incidenti su se nastavili i u novom razredu. "Njegov otac jest vodio Kostu da puca na poligonu", kaže on.

Dalje navodi da je Kosta pucao i na svog prijatelja kojem dva dana prije masakra nije donio rođendanski poklon. "Kasnije mu je rekao: ‘Dobićeš poklon u srijedu u školi‘", otkriva. No, kako kaže, taj se dječak uspio spasiti tako što je iskočio kroz prozor.

Nikad nije bio tema na Vijeću roditelja

U međuvremenu, članica Vijeća roditelja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević izjavila je da se na sjednicama Vijeća nikada nije pričalo o 13-godišnjem učeniku Kosti K..

Navela je da prema onome što je mogla čuti od učenika koji su poznavali Kostu K. da je njegovo ponašanje bilo takvo da ništa nije ukazivalo da se može dogoditi tragedija, ali kako je primijećeno da je bio kompetitivan te se nekada pomalo svađao s djecom koja su možda u nekom trenutku bila bolja od njega, prenio je Blic srpsku novinsku agenciju Tanjug.

"Sada se priča da je baš to razlog i da ga nitko nije maltretirao iz te smjene", rekla je Zirojević.

Istaknula je da su djeca iz ove škole sada u strahu, da brinu o tome u kakvom su stanju ranjeni učenici te da je za njih zapravo sudar s realnošću bio kada su se pojavile osmrtnice njihovih prijatelja i prijateljica.

"Oni su ih dijelili među sobom, željeli su da idu na sprovod, neki roditelji su to dali, većina nije. Ne znam kako će dalje, neka djeca su vidjela krv, neka nekoga tko je pao", navela je Zirojević.

Prije masakra istraživao može li u zatvor

Blic je, inače, u subotu javio, pozivajući se na izvor upoznat sa slučajem, da je Kosta K. ne samo do detalja isplanirao stravično ubojstvo, nego i kako da izbjegne zatvor. To je pokazalo, kako je pisao Blic, vještačenje njegovog telefona.

Prema tim informacijama, dječak ubojica planirao je masovno ubojstvo mjesec dana, a analizom njegova telefona utvrđeno je da je svjesno počinio ubojstvo svojih vršnjaka i zaštitara jer je neposredno pred zločin na internetu pretraživao Kazneni zakon Srbije, kako bi istražio mogu li djeca kazneno odgovarati.

"Na temelju njegove pretrage se zaključuje da je organizirao napad u školi sada jer je znao da mu je ostalo malo više od 2 mjeseca do 14. rođendana i da mu je toliko vremena ostalo od kaznene neodgovornosti ukoliko počini zločin", navodi izvor Blica upoznat sa slučajem.

Također, kako je utvrđeno, Kosta K. je večer pred masovno ubojstvo gledao film o masakru u jednoj školi u Americi, navodi Blic. Nekoliko sati kasnije on je izvršio stravični zločin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:15