RASIPNA PALAČA

Otkriveni troškovi puta Harryja i Meghan u Afriku od kojih boli glava, rastrošan i princ Charles

Princ Harry i Meghan bili su u Africi 10 dana, a princ Charles je za samo dva dana iznenadnog leta u Omanu platio tek nešto manje
 Mega/The Mega Agency/Profimedia

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa poveli su svog četveromjesečnog sina Archieja na turneju po južnoj Africi u rujnu prošle godine. Bilo je to prvo prekomorsko putovanje za sinčića Harryja i Meghan, a pritom je princ Harry sam otputovao u Angolu, Malavi i Bocvanu.

Troškovi tog 10-dnevnog putovanja su britanske porezne obveznike koštali oko 269.000 eura, a bilo je to najskuplje putovanje jednog člana kraljevske obitelji u tom razdoblju, pokazuje financijsko izvješće kraljevske obitelji, javlja Sky News.

Bilo je to putovanje tijekom kojega su snimili dokumentarac za ITV kada su prvi put javno progovorili o teškoćama s kojima se suočavaju kao članovi kraljevske obitelji. Izazvali su kontroverze još tijekom putovanja kad je Meghan podnijela tužbu protiv jednog tabloida, a Harry je javno napao tabloidni tisak.

Visoki dužnosnik iz kraljevske obitelji inzistira da Harry i Meghan nemaju nikakvu obvezu vraćanja novca za putovanje nakon što su samo tri mjeseca kasnije objavili da napuštaju kraljevsku obitelj.

Izvor navodi da je riječ o važnom posjetu koji je odobrilo ministarstvo vanjskih poslova i pridonijelo je promociji rada brojnih humanitarnih organizacija.

Usporedbe radi, brojke također pokazuju da su letovi za dvodnevni posjet Omanu princa od Walesa koštali 230.300 eura. Posjet je bio iznenadan jer je princ Charles želio izraziti sućut zbog smrti sultana Qaboosa bin Saida i morao je letjeti privatnim zrakoplovom. Podsjetimo, Meghan i Harry boravili su na jugu Afrike 10 dana.

Podaci također govore da su Harry i Meghan platili najam za rezidenciju Frogmore Cottage nekoliko godina unaprijed, kao i da su vratili 2,6 milijuna eura sredstava poreznim obveznicima utrošenih za renoviranje imanja u Windsoru.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa bili su u mogućnosti otplatiti taj iznos nakon što su potpisali unosni ugovor s Netflixom za koji se vjeruje da iznosi 109 milijuna eura.

Iako Harry i Meghan sada žive u Kaliforniji, zadržali su imanje u Windsoru kao svoju britansku bazu.

Brojni kritičari prozivali su par da vrate novac u državni proračun nakon što su odlučili odstupiti iz kraljevske obitelji kako bi stekli financijsku i osobnu slobodu.

Visoki dužnosnik iz kraljevske palače dodaje da su Sussexovi već dali značajan doprinos državnoj darovnici (tzv. Sovereign Grant), ali da će te brojke biti vidljive tek u izvještaju sljedeće godine.

image
Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

U sklopu ugovora s Netflixom par će radit će dokumentarce, dokumentarne serije, igrane filmove i programe za djecu.

Prema financijskom izvješću, kraljevska palača mogla bi prijaviti gubitak od 38 milijuna eura zbog pandemije koronavirusa.

Na godišnjem briefingu o kraljevskih financijama pokazalo se da se iduće tri godine očekuje manjak od 16,5 milijuna eura kao rezultat pada prihoda zbog pandemije koronavirusa. Naime, Buckinghamska palača i dvorac Windsor zabilježili su manje posjetitelja.

Program vrijedan oko 400 milijuna eura kojime bi se obnovile električne i vodovodne instalacije kao i grijanje u Buckinghamskoj palači tijekom desetogodišnjeg razdoblja bit će u minusu za 22 milijuna eura. Kraljevska palača priopćila je da neće tražiti od države dodatna sredstva nego će vlastitim naporima pokušati nadoknaditi manjak.

U travnju su zamrznute plaće kraljevskog osoblja, a suspendirano je i zapošljavanje, samo poslovno kritična radna mjesta mogu se popunjavati. Prema podacima od državne darovnice, monarhija je porezne obveznike koštala oko 77 milijuna eura za godinu 2019./2020., što je rast od 2,6 milijuna u odnosu na prethodno financijsko razdoblje.

- U ovom trenutku, ljudi pomalo suosjećaju s palačom jer imaju veliku crnu rupu u džepovima zbog pandemije koronavirusa, ali trebali bi imati na umu da su zadnjih devet godine njuihovi prihodi rasli. Otišli su prema gore za dvije trećine, a ako pogledate inflaciju, skočila je samo 20%, tako da su imali rast prihoda u zadnjem desetljeću. Da, sada imaju problem, ali sve se to nekako izravnava, imali su jako dobrih devet godina, objašnjava David McClure, autor knjige Istinska vrijednost kraljice'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:42