KOMUNIKACIJA S MOSKVOM

Otkriveno da SAD već mjesecima Rusiji šalje privatne poruke: ‘Potpuno je jasno što Biden želi postići‘

Putin je nuklearnim oružjem zaprijetio nakon što su Ukrajinci Ruse protjerali sa sjeveroistoka Ukrajine

Vladimir Putin i Joe Biden

 Mikhail Metzel/

Sjedinjene Američke Države već mjesecima Moskvi šalju privatne poruke u kojima rusko vodstvo upozoravaju da će Rusiju, u slučaju da Ukrajinu napadne nuklearnim oružjem, snaći ozbiljne posljedice, piše The Washington Post.

Anonimni američki dužnosnici koji su spomenuto otkrili Postu rekli su i da su upozorenja koje je predsjednik SAD-a Joe Biden do sada uputio Moskvi namjerno bila uvijena. Biden, kažu dužnosnici, želi da se Kremlj brine o tome kako će Amerika reagirati ako Ukrajince napadne nuklearnim oružje.

"Strateška dvosmislenost" Bijele kuće dolazi u trenutku kada Rusija otvoreno prijeti da će upotrijebiti nuklearno oružje ako integritet njezinog teritorija dođe u pitanje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nuklearnim je oružjem zaprijetio nakon što su Ukrajinci Ruse protjerali sa sjeveroistoka Ukrajine te uoči "referenduma" o odcjepljenju četiri ukrajinske oblasti i pripajanje istih Rusiji, a koji se održavaju u petak.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a također sudjeluje u komunikaciji s Moskvom, međutim, američki dužnosnici nisu htjeli reći tko Rusima dostavlja spomenute poruke i što sve u njima piše.

Nije poznato je li se Amerika Rusiji javila nakon što je Putin u srijedu naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista. Viši američki dužnosnik rekao je da Washington Moskvi tijekom posljednjih nekoliko mjeseci redovito šalje poruke.

Konkretnije prijetnje

Potpredsjednik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev napisao je u četvrtak na komunikacijskoj platformi Telegram da će Rusija "prihvatiti" teritorije na istoku Ukrajine u kojima se održavaju referendumi te obećao da će se na tom području pojačati sigurnost.

Medvedev je rekao da će Rusija aneksirana područja braniti svim raspoloživim oružjem, pa tako i strateškim nuklearnim te "onima koji se baziraju na novim principima", odnosno hipersoničnim raketama. "Rusija je odabrala svoj put. Nema natrag", dodao je Medvedev.

Medvedev je spomenuto rekao dan nakon što je Putin sugerirao da će Rusija aneksirati dijelove južne i istočne Ukrajine i integrirati ih u svoj teritorij. Putin je rekao da nije blefirao kada je rekao da će Rusija svoj teritorijalni integritet braniti svim raspoloživim oružjem, pa i nuklearnim.

Dužnosnici Bidenove administracije naglasili da je Rusija od početka rata u Ukrajini više puta zaprijetila nuklearnim oružjem, ali da ono do sada nijednom nije stavljeno u stanje pripravnosti.

Istina, nedavne su ruske prijetnje bitno konkretnije od onih koje su izrečene ranije, a dolaze u trenutku kada ukrajinska vojska ruskoj nanosi priličnu štetu.

Dok su ranije ruske prijetnje naoko bile usmjerene na SAD i druge zapadne zemlje koje pomažu Ukrajini, Putinove najnovije izjave sugeriraju da Rusija razmišlja o korištenju nuklearnog oružja na ratištima u Ukrajini kako bi zaustavila napredak Ukrajinaca te Kijev i njegove saveznike natjerala na uzmak.

"Desetljećima nismo bili ovako blizu upotrebi nuklearnog oružja. Posljedice čak i ‘ograničenog nuklearnog rata‘ bile bi katastrofalne", rekao je Daryl Kimball, izvršni direktor Udruge za kontrolu oružja iz Washingtona, grupe za zagovaranje koja se zalaže za sprečavanje širenja nuklearnog oružja.

Eskalacija radi deeskalacije

Američki stručnjaci godinama strahuju da će Rusija posegnuti za taktičkim nuklearnim oružjem kako bi neki sukob okončala pod uvjetima koji joj više odgovaraju. Ta se strategija ponekad opisuje kao "eskalacija radi deeskalacije".

Vadim Skibicki, zamjenik šef ukrajinskih vojnih obavještajaca, rekao je u četvrtak da je moguće da Rusija Ukrajinu napasti nuklearnim oružjem kako bi zaustavili njezin napredak na bojnom polju te je uništili. "Ovo je prijetnja i za druge zemlje. Eksplozija nakon detonacije nuklearne bombe neće utjecati samo na Ukrajinu, nego i na regiju oko Crnog mora", rekao je Skibicki.

Ukrajinci su više puta pokušali reći da ih ruski nuklearni napad neće natjerati da priznaju poraz. Dapače, rekli su da bi ih mogao dodatno motivirati. "Prijetite nuklearnim oružjem... Ukrajincima?", rekao je u srijedu Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. "Putin još uvijek ne shvaća s kime ima posla."

Bidena su prošle nedjelje u emisiji "60 Minutes" američke televizijske postaje CBS upitali što bi rekao Putinu ako bi se doznalo da ovaj razmišlja o korištenju nuklearki u ratu u Ukrajini. "Nemoj. Nemoj. Nemoj", rekao je Biden. "Promijenit ćeš lice ratovanja."

Biden tada nije htio reći kako bi Amerika odgovorila na ruski napad nuklearnim oružjem, ali je rekao da bi reakcija bila "značajna" te da bi ovisila o postupcima Rusa.

Ako Rusija zaista Ukrajinu napadne nuklearnim oružjem, Amerika će se tada naći u nezgodnoj situaciji budući da s Ukrajinom nije potpisala sporazum o savezništvu. Bilo kakva reakcija SAD-a tada bi mogla dovesti do izbijanja općeg nuklearnog rata. Biden je više puta rekao da sve odluke koje se tiču rata u Ukrajini donosi s tim na umu. Američki je predsjednik rekao da je njegov prioritet izbjegavanje sukoba nuklearnih snaga.

Bezobzirne prijetnje

Matthew Kroenig, profesor političkih znanost na Sveučilištu Georgetown i direktor Centra za strategiju i sigurnost Scowcroft pri Atlantskom vijeću, tvrdi da bi SAD na možebitni ruski napad nuklearnim oružjem na Ukrajinu mogao odgovoriti povećanjem paketa pomoći koje šalje Kijevu te napadom na ruske snage i baze koje izvedu taj napad. "Tako bi se poslala poruka da neće izbiti opći rat već da se radi o ograničenom udaru. Ako ste Putin, kako ćete na to odgovoriti? Sumnjam da ćete Ameriku napasti svim raspoloživim nuklearkama", rekao je Kroenig.

James M. Acton, jedan od direktora programa za nuklearnu politiku u Zakladi za međunarodni mir Carnegie, rekao je da trenutno nema smisla raspravljati o američkim reakcijama na ruski napad jer Rusi na raspolaganju imaju dosta poteza - od podzemnog nuklearnog testa, koji neće nauditi nikome, do velikog napada u kojem će stradati deseci tisuća civila. Uz to, Acton kaže da trenutno nema naznaka da je Putin spreman Ukrajinu napasti nuklearnim oružjem.

"Ako on stvarno razmišlja o korištenju nuklearnog oružja u nekom kraćem roku, on bi gotovo sigurno htio da mi to znamo", rekao je Acton. "Radije bi prijetio i tjerao nas na ustupke, nego zaista upotrijebio nuklearno oružje."

Ministar vanjskih poslova SAD-a Antony Blinken rekao je četvrtak da Rusi odmah moraju prestati sa svojim "bezobzirnim prijetnjama". Blinken je dodao da je Rusija u siječnju ove godine s ostalim članicama Sigurnosnog vijeća Ujedinjenih naroda potpisala izjavu u kojoj je konstatirala da u "nuklearnom ratu nitko ne može pobijediti te da ga se nikad ne bi trebalo voditi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:45