PRIPREME ZA INVAZIJU

Otkriveno kako se Izrael sprema za opći napad: ‘Kad vidite tko prelijeće iznad Gaze, sve je jasno!‘

Izraelske obrambene snage se pripremaju za kopnenu invaziju na Gazu i podižu spremnost vojnika na više od 100 posto

Izraelski borbeni zrakoplov F-15D Eagle/Ilustracija

 Jack Guez/Afp

Kako javlja utjecajni izraelski dnevni list Haaretz, razina spremnosti borbenih pilota, obavještajnog osoblja i boraca podiže se iznad 100 posto, a posebno se to odnosi na borbene pilote koji nisu prošli obuku tijekom razdoblja oštrog prosvjeda protiv prijedloge reforme pravosuđa koji je zemlju podignuo na noge, a koji Haaretz naziva pravosudnim udarom.

Ozračje unutar Izraelskih obrambenih snaga (IDF) jest takvo da vlada osjećaj kako postoji velika motivacija među trupama, ali dio izazova je usmjeriti ih u profesionalnom smjeru.

Mnogi od tih vojnika ili žive u zajednicama na granici s Gazom ili imaju bliske rođake koji tamo žive te bore se s teškim emocijama nakon Hamasovog masakra nad civilima. Stoga se vojni vrh razgovara s vojnicima kako bi im se pomoglo da se usredotoče na misiju, a ne na traženje osvete.

IDF se priprema za mogućnost kopnene invazije na pojas Gaze, iako točan opseg operacije i dalje nije poznat. Proteklih dana zračne snage povele su zapovjednike divizija i bataljuna na prelete kako bi ih upoznali s područjima za koja očekuju da će do njih doći.

U međuvremenu, američke snage koje su ranije sudjelovale u obuci protuzračne obrane u izvanrednim situacijama s IDF-om, trenutačno su u Izraelu i nastavljaju suradnju sa svojim izraelskim kolegama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:46