UTVRDA NA PRUGAMA

Otkriveno kako se Putin skriva po Rusiji: Zavirite u luksuzan vlak kremaljskog vožda! Ima posebnu mrežu tračnica...

U kompoziciji vlaka nalazi se i posebni vagon s uredom i spavaćom sobom te vagon opremljen sofisticiranom komunikacijskom opremom

Vladimir Putin u vlaku

 Alexey Dryjinin/Sputnik/Profimedia/Alexey Dryjinin/sputnik/profimedia

Nakon što je od početka rata u Ukrajini značajno podigao razinu vlastite sigurnosti, Vladimir Putin za putovanja Rusijom koristi poseban blindirani vlak, prenosi Telegraph pisanje lokalnih medija.

Predsjednik Rusije ima posebnu, u tajnosti izgrađenu mrežu željezničkih pruga za osobnu upotrebu, izvijestio je neovisni istraživački portal Dossier Centar.

image

Putin u svom uredu u blindiranom vlaku

Alexey Druzhinin/Afp

Putinov blindirani vlak je puno teži od običnih vlakova te ima više osovina i snažnih lokomotiva koje ga vuku.

U kompoziciji vlaka nalazi se i posebni vagon s uredom i spavaćom sobom te vagon opremljen sofisticiranom komunikacijskom opremom.

image
Druzhinin Alexei/Tass/Profimedia/Druzhinin Alexei/tass/profimedia

Procjenjuje se da je konstrukcija vlaka koštala oko 13,5 milijuna dolara, a Putin ga koristi kako bi putovao zemljom i do svojih privatnih vila.

Poznato je da Putin smatra kako je putovanje vlakom sigurnije nego avionom čija se putanja može lakše pratiti, a zrakoplov može biti i oboren.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

‘Nakon početka rata u Ukrajini prošle godine, počeo je vrlo aktivno koristiti blindirani vlak, pogotovo kad putuje u svoju rezidenciju u Valdaju‘, kazao je Dossier Centru izvor blizak Kremlju.

U Valdaju, gradiću na Valdajskom jezeru smještenom između Moskve i Sankt Peterburga, nalazi se rezidencija koju Putin koristi.

Navodno mu je upravo ta rezidencija, od nekoliko koje posjeduje, najdraža.

image

Putin drži sastanak u svom uredu u blindiranom vlaku

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Offshore kompanija u čijem je vlasništvu vlak, povezuje se s Jurijem Kovalčukom, bliskim Putinovim saveznikom koji također upravlja njegovim dačama (vikendicama) i vilama, piše Dossier Centar.

Spomenutu istraživačku skupinu financira Mihail Hodorkovski, bivši oligarh u egzilu i veliki kritičar Putinovog režima.

Odvojena istraga, koju je provela novinska stranica Proekt, pokazala je da su tajne željezničke linije i željezničke postaje izgrađene upravo za to kako bi Putin mogao putovati između svojih rezidencija.

image
Alexsey Druginyn/Sputnik/Profimedia/Alexsey Druginyn/sputnik/profimedia
image
Christian Charisius/Afp/Profimedia/Christian Charisius/afp/profimedia

Satelitske slike pokazale su nešto što izgleda kao ograđena željeznička stanica u blizini ljetne rezidencije u odmaralištu Sočiju na obali Crnog mora.

Satelitske slike također su otkrile nešto što se čini kao privatna stanica u blizini druge službene rezidencije, u Novo-Ogarjovu izvan Moskve.

Postoji i treća željeznička stanica, dobro čuvana i opremljena helidromom, blizu Putinove dače u Valdaju, rekao je Proekt. Kad je jedan od novinara prišao postaji, stražar im je naredio da odu.

Oklopni vlak nalazi se u zaštićenom, zatvorenom dijelu željezničke stanice Kalančjovskaja u središtu Moskve. Postoji poseban VIP terminal koji je ograđen bodljikavom žicom i opremljen nadzornim kamerama.

Iako ne postoje službene fotografije vlaka, često su ga slikali željezničari i ljubitelji vlakova.

Navodno je obojen u crvenu i sivu te tako izgleda poput običnog putničkog vlaka.

image

Putin stiže u Soči

Alexander Zemlianichenko/Afp

Predsjednik Putin nikad nije govorio o svojem bogatstvu, ali se vjeruje da posjeduje čitav niz nekretnina koje zajedno vrijede milijune eura

Među njegovim nekretninama je i ogromnu palaču Gelendžik, na obali Crnog mora, koja je navodno vrijedna 1,5 milijardi dolara.

Nazvana ‘Putinova palača‘, navodno je opremljena ogromnim bazenom ukrašenim bistama grčkih bogova, kasinom, kazalištem i salonom za pušenje nargile s pozornicom za ples oko šipke.

Osim Putina, vlak je najčešće prijevozno sredstvo i čelnika Sjeverne Koreje, Kim Jong-una. Navodno postoje željezničke stanice rezervirane isključivo za obitelj Kim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:28