MERLINOV PAD

Otkriveno: Kako se supertajni albanski tim specijalnih agenata oteo britanskoj kontroli i povezao s mafijašima

Podaci o prisluškivanju koje je odao korumpirani operativac dovele su do ubojstva u sklopu svađe između rivalskih narkobosova u Albaniji

Ilustracija

 Sadak Souici/Zuma Press/Prof/Sadak Souici/zuma Press/prof

Agenti iz jedinice albanske tajne službe, koju financira Ujedinjeno Kraljevstvo i koja se bori protiv organiziranog kriminala, prodavali su obavještajne podatke mafijašima. Podaci o prisluškivanju koji su procurili doveli su do ubojstva jedan od šefova mafije. Zviždači tvrde da je u tajnom odjelu pregršt agenata koji i dalje prodaju informacije.

Informacije o prisluškivanju koje je odao korumpirani operativac iz tajnog tima, kodnog imena Merlin, dovele su do ubojstva u sklopu svađe između rivalskih narkobosova u Albaniji, otkrila je istraga Daily Maila. Zviždač je rekao da su još najmanje dva Merlinova agenta prodala povjerljive informacije kriminalnim mrežama koje su trebale slomiti.

Šokantna otkrića dolaze nakon što je premijer Rishi Sunak prošlog mjeseca obećao uložiti više u borbu protiv ilegalne migracije i organiziranog kriminala u Albaniji.

image

Rishi Sunak

Kin Cheung/Afp

Merlin je tim postavljen unutar albanske tajne službe, poznate kao Shish, 2000. godine kada su bande iz te zemlje prvi put počele djelovati u Velikoj Britaniji. Odjel je od početka većinu svojih sredstava dobivao od britanskih poreznih obveznika. Njegovi agenti prošli su obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu, a sve aktivnosti odjela nadzirao je i službenik smješten u britanskom veleposlanstvu u Tirani.

Merlin je bio toliko tajan da se o njegovom postojanju nije pisalo 16 godina, sve do ubojstva Denisa Kasaja, člana kriminalne obitelji Kastrati, koji je ubijen u Mercedesu s automatskom puškom Skorpion. Plaćeni ubojica Ilir Memushaj osuđen je na 14 godina zatvora 2017. zbog ubojstva za koje su detektivi otkrili da je izvršeno na zahtjev suparničkog kriminalnog klana, Binjaku, u sklopu dugogodišnje svađe između obitelji. Oba klana uspostavila su goleme narko-mreže diljem Europe, uključujući i Britaniju.

U napadačevom mobitelu bilo je 12 fotografija transkribiranih telefonskih poziva s oznakom "tajno" koje je agent Merlina dobio prisluškivanjem. Tijekom tih poziva mafijaši su otkrili detalje o Mercedesu, putnicima u njemu i gdje će se točno nalaziti u trenutku pucnjave.

Agent Merlina oslobođen

Terenskom agentu Merlina kasnije se sudilo zbog optužbe da je bio dvostruki agent i da je kriminalcima prodavao državne tajne. Oslobođen je nakon što je sudac odlučio da se ne može nedvojbeno dokazati da je on odao obavještajne podatke jer su drugi Merlinovi agenti imali pristup istim informacijama.

Zviždač, koji radi za Albansku tajnu službu, imenovao je druga dva agenta koji su radili za Merlina, a koji su premješteni ili otpušteni zbog sumnje da su odavali obavještajne podatke.

- Informacije iz njihovog odjela prodavane su kriminalcima, nezakonito prisluškivanje telefona vršeno je bez odobrenja tužitelja, uz informacije snimljene na USB flash memorije ili kao fotografije - rekao je zviždač. Dodao je i da je rad za Merlin posao iz snova za albanske agente zbog pristupa informacijama bez premca i opsežnog financiranja i potpore koju nudi UK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:21