POLITIKA ‘BEZ COVIDA‘

Otkriveno koliko Kinu košta ‘zaključavanje‘ gradova i regija u kojima se pojavi zaraza koronavirusa

Ako se još više tvornica na kraju zatvori na prvi šapat bolesti, proizvodnja bi mogla potpuno zastati
 Liu Lei/XINHUA/Xinhua via AFP

Zbog strogih mjera "zaključavanja" gradova i regija u kojima se pojavi zaraza koronavirusom Kina svaki mjesec ostvari tri posto manji rast BDP-a, tvrdi portal Finimize.

- Dok ostatak svijeta sada uči živjeti s virusom, Kina se drži politike 'bez covida'. Vlada je zatvarala gradove od Šangaja do Shenzhena na prvi znak izbijanja. No, ekonomisti procjenjuju da će politika nulte tolerancije na covid zemlji svaki mjesec odrezati oko tri posto njezina gospodarskog rasta dok se provodi - navodi Finimize, pozivajući se na ocjene neimenovanih ekonomista, ali i statističke podatke. Naime, tvrdi isti izvor, podaci objavljeni početkom svakog tjedna pokazali su da je kineski proizvodni sektor kao ključni pokretač gospodarskog rasta u ovom tromjesečju rastao sporije nego u isto vrijeme prošle godine.

- Ako se još više tvornica na kraju zatvori na prvi šapat bolesti, proizvodnja bi mogla potpuno zastati. To bi pogodilo sve jer je Kina najveći svjetski proizvođač - komentira Finimize.

Portal spekulira da bi Kina mogla poticati manje tradicionalne proizvodne sektore kako bi podržala svoj rast u budućnosti, odnosno svoje tehnološke tvrtke. I tu, dodaje, postoje ohrabrujući znakovi, a aplikacija za dijeljenje videozapisa Kuaishou u utorak je izvijestila o rezultatima boljim od očekivanih te se pohvalila s 22 posto više mjesečnih korisnika u prošlom tromjesečju nego u isto vrijeme 2021. uz očekivanje da će njegova ekspanzija na glazbene i sportske sadržaje napraviti korak dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:58