SKANDAL NA WEST POINTU

Otkriveno masovno varanje na ispitima na najpoznatijoj vojnoj akademiji svijeta

Na ispitima su varala 73 polaznika i većina je priznala grešku te sada nastavljaju obrazovanje po posebnom programu rehabilitacije
West Point; ilustracija
 Nicholas Kamm/AFP

Uglednu američku vojnu akademiju West Point potresa skandal zbog masovnog varanja na ispitima iz matematike koji su zbog pandemije u proljeće održani na daljinu.

"Kadet 'ne laže', on 'ne vara, ne krade i ne trpi da se takvi stvari događaju", stoji u kodeksu škole smještene na obali rijeke Hudson sjeverno od New Yorka.

No u svibnju 2020., kadeti su taj kodeks ipak prekršili te su profesori ispravljajući ispite iz matematike, koji su zbog pandemije koronavirusa bili održani online, ustanovili brojne nepravilnosti i razotkrili veliku prevaru.

"Kodeks časti West Pointa i program razvoja ličnosti i dalje su snažni unatoč obrazovanju na daljinu i izazovima pandemije", ustvrdio je Christopher Ophardt, glasnogovornik škole.

"Nema iznimke i svi kadeti moraju odgovarati za kršenje kodeksa", rekao je.

Na ispitima su varala 73 polaznika i većina je priznala grešku te sada nastavljaju obrazovanje po posebnom programu rehabilitacije.

Riječ je o najvećem varanju na ispitima na West Pointu od 1976., kada je istraga obuhvatila 152 učenika zbog varanja te je tada vojska imenovala posebno povjerenstvo koje je zaključilo da prava polaznika nisu bila poštovana.

Utemeljena 1802., Akademija West Point ima gotovo 4000 časnika kopnene vojske koji sudjeluju u četverogodišnjem obrazovanju. Polaznici akademije obvezuju se na angažman u trajanju pet godina nakon stjecanja diplome u zamjenu za besplatno školovanje koje stoji otprilike 225.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:47