NOVI DETALJI

Otkriveno tko bi mogao biti čovjek koji je iz Južne prebjegao u Sjevernu Koreju

"Vlasti pretpostavljaju da je osoba prebjeg iz Sjeverne Koreje i u postupku su provjere činjenica", navelo je ministarstvo obrane

Ovaj prelazak dogodio se u vrijeme strogih restriktivnih mjera zbog koronavirusa u Sjevernoj Koreji. Ta je država potpuno zatvorila granice početkom 2020.

 AFP

Muškarac koji je prešao dobro utvrđenu granicu i ušao iz Južne u Sjevernu Koreju prošli tjedan vjerojatno je državljanin Sjeverne Koreje koji je prebjegao na Jug 2020. na istom području, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane u Seulu.

Južnokorejski vojni stožer JCS priopćio je da je proveo operaciju potrage nakon što je u subotu primijetio osobu na istočnoj strani Demilitarizirane zone (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje.

"Vlasti pretpostavljaju da je osoba prebjeg iz Sjeverne Koreje i u postupku su provjere činjenica", navelo je ministarstvo obrane u ponedjeljak.

Dužnosnik ministarstva rekao je novinarima kako vjeruju da je muškarac, koji ima 30-ak godina, došao u Južnu Koreju u studenome 2020.

"Snimke su pokazale da je identično izgledao i bio odjeven kao osoba koja je prebjegla iz Sjeverne Koreje 2020.", rekao je dužnosnik.

Vlada u Seulu u ovom trenutku ne misli da je riječ o špijunaži, dodao je dužnosnik.

Južnokorejski mediji izvijestili su da je muškarcu gimnastičko iskustvo pomoglo da se popne na ogradu, ali dužnosnik je rekao da to ne može potvrditi.

Ovaj prelazak dogodio se u vrijeme strogih restriktivnih mjera zbog koronavirusa u Sjevernoj Koreji. Ta je država potpuno zatvorila granice početkom 2020., a službeno nije potvrdila niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Pjongjang je u rujnu 2020. usmrtio južnokorejskog službenika za ribarstvo koji je nestao na moru, ispričavši se poslije i kao uzrok navevši restriktivne mjere protiv koronavirusa.

Dva mjeseca prije sjevernokorejski vođa Kim Jong Un proglasio je izvanredno stanje i zatvorio pogranični grad nakon što je sjevernokorejski prebjeg, za kojeg je tvrdio da ima covid-19, ilegalno prešao iz Južne u Sjevernu Koreju.

Dugotrajne stroge mjere i ograničenja putovanja unutar država povećali su i broj prebjega sa Sjevera na Jug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 06:34