SAD SE SVE ZNA

OTKRIVENO TKO JE AMERIKANCIMA DAO SUPERTAJNE PODATKE KOJE JE TRUMP RAZOTKRIO RUSIMA Cure detalji burnih sastanaka u Bijeloj kući

Sergej Lavrov, Donald Trump, Sergej Kisljak
 Profimedia, TASS

Povjerljive obavještajne informacije koje je američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna otkrio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu te ruskom ambasadoru u SAD-u Sergeju Kisljaku, Amerikancima su dostavili Izraelci, piše New York Times.

Novinari ovog lista informaciju su dobili od jednog sadašnjeg i jednog bivšeg američkog dužnosnika, upoznatih s načinom na koji je SAD dobio informacije. Ovo otkriće cijeloj priči, uz ugrožavanje kredibiliteta američkih tajnih službi i same Bijele kuće, daje i dimenziju potencijalnih diplomatskih komplikacija.

Izrael je jedan od najvažnijih saveznika SAD-a, ujedno i veliki izvor obavještajnih informacija s Bliskog istoka, stoga bi Trumpovo otkrivanje njihovih informacija Rusima, koje Amerikanci nisu podijelili niti sa svojim saveznicima, moglo ozbiljno ugroziti odnos dviju država, koji ionako ne blista još od hladnog odnosa bivšeg predsjednika Obame i izraelskog premijera Netanyahua. Još gore, otvara se mogućnost da Rusi te informacije prenesu svojim saveznicima u Iranu, inače glavnoj prijetnji Izraelu na Bliskom istoku (a ujedno i državi za koju Trump do sada nije pokazao puno razumijevanja i čiji je nuklearni sporazum a svjetskim silama, sklopljen za vrijeme Obamina mandata, oštro kritizirao).

Bojazan za takav scenarij u Izraelu su javno iznosili neki od najuglednijih komentatora neposredno nakon Trumpove izborne pobjede.

Naravno, izraelski dužnosnici nisu se izjasnili o tome jesu li sporne obavještajne informacije njihove, a u izjavi koju je NYT-u poslao izraelski veleposlanik u SAD-u Ron Dermer stoji tek da će dvije države i dalje zadržati bliske odnose po pitanju antiterorističkih mjera.

- Izrael ima puno povjerenje u naš odnos o dijeljenju obavještajnih informacija sa SAD-om i raduje se produbljenju tog odnosa u godinama koje slijede pod predsjednikom Trumpom - stoji u izjavi.

Podsjećamo, na sastanku s Lavrovom i Kisljakom Trump je otkrio informacije o terorističkim napadima koje navodno planira Islamska država, od čega su neki detalji sigurno došli od Izraelaca, kažu američki dužnosnici koji su za New York Times razgovarali pod uvjetom anonimnosti. Također su dodali da je Izrael upozoravao Amerikance da budu oprezni s obavještajnim informacijama koje su im dali, a koje je Trump nehajno podijelio s Rusima.

Trump je u utorak na Twitteru rekao da je bio apsolutno u pravu što se tiče dijeljenja 'činjenica' s Rusima u interesu borbe protiv terorizma, a cijeli je sastanak nazvao "vrlo, vrlo uspješnim" tijekom kratkog pojavljivanja s turskim predsjednikom Erdoganom koji je u službenom posjetu Bijeloj kući.

Bivši američki dužnosnici su pak za New York Times rekli kako nije rijetko da predsjednici nehotično kažu previše na sastancima, ali zato u tu svrhu prije sastanaka njihovi savjetnici jasno povlače linije koje ne bi smjeli prijeći na takvim sastancima. Problem s Trumpom je što, kako ističe niz svjedoka iz Bijele kuće, za takve upute vrlo malo mari, a zapravo ih rijetko i detaljno čita.

Inače, izraelski mediji su ranije ove godine pisali kako su američki dužnosnici upozorili svoje izraelske kolege da budu oprezni s informacijama koje šalju do Trumpove administracije jer bi potencijalno mogle završiti kod Rusa - ta je bojazan temeljna na naizgled bliskom odnosu Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Rusi imaju najopsežniji mehanizam za prikupljanje obavještajnih podataka osim našeg. Oni mogu dobro razumjeti i oslikati situaciju uz samo nekoliko detalja. Oni Trumpove informacije mogu spojiti s vlastitim obavještajnim informacijama, kao i onima koje dobiju od svojih saveznika. A mogu angažirati i dodatne resurse ako im je to potrebno - rekao je dugogodišnji dužnosnik CIA-e John Sipher koji je 1990-ih godina služio u Moskvi i bio na čelu programa CIA-e za Rusiju u periodu od tri godine.

New York Times u velikom insajderskom izvještaju iz Bijele kuće u međuvremenu piše kako je ondje nakonb bombastične vijesti koju je prvi u javnost pustio Washington Post vlada pomutnja.

On sam je, kako navode dvojica njegovih savjetnika, izuzetno loše volje te se okrenuo protiv većine suradnika, čak i protiv zeta Jareda Kushnera, često ih u furioznim ispadima optužujući da su nesposobni.

Dopisnici iz Bijele kuće opisuju kako su u ponedjeljak, nedugo nakon prvih izvješća o davanju tajnih podataka Rusima, čuli Trumpove suradnike kako viču jedni na druge u prostoriji blizu one u kojoj su obično smješteni novinari.

Trump nije ruskim dužnosnicima rekao ništa neprimjereno, tvrdi savjetnik za nacionalnu sigurnost

Savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster rekao je u utorak da američki predsjednik Donald Trump nije rekao ništa neprimjereno niti je ugrozio nacionalnu sigurnost prilikom susreta s visokim ruskim dužnosnicima prošli tjedan u Bijeloj kući.

"Stojim pri svojoj izjavi koju sam dao jučer", rekao je McMaster na brifingu u Bijeloj kući. "Želim reći da je premisa tog članka (Washington Posta) pogrešna, da predsjednik ni u kojem slučaju nije rekao ništa neprimjereno niti je razgovor rezultirao bilo kakvim ugrožavanjem nacionalne sigurnosti."

General je također istaknuo da Trump nije kompromitirao ni jedan obavještajni izvor niti metode. Nije želio reći je li Trump otkrio povjerljive informacije, ali je naglasio da ga ne zabrinjava da će taj razgovor potaknuti izvor da prestane slati obavještajne podatke nakon što je Trump navodno razmijenio povjerljive podatke s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

"Ono o čemu je razgovarao bilo je posve primjereno tom razgovoru i u skladu s razmjenom informacija s bilo kojim partnerima s kojima surađuje", rekao je.

Republikanski senator John McCain ne misli tako i optužuje Trumpa da je Lavrovu dao tajne informacije o Islamskoj državi.

"Informacije po kojima je predsjednik podijelio osjetljive obavještajne informacije s ruskim dužnosnicima jako su zabrinjavajuće", rekao je u utorak. "Informacije po kojima su ti podaci dobiveni od jednog saveznika SAD-a i dani bez njegova znanja šalju zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima i partnerima u svijetu i mogle bi ih odvratiti od razmjene podataka s nama u budućnosti", upozorio je.

Izrazio je žaljenje što je Trump to učinio umjesto da se "bavi agresivnim ponašanjem Rusije", navodeći kao primjer rusko miješanje u razne izbore, invaziju na Ukrajinu i Krim i "pokolj nedužnih civila u Siriji."

Washington Post izvijestio je da su ruski ministar i veleposlanik u Ovalnom uredu prošli četvrtak dobili povjerljive informacije o operaciji Islamske države koja je u pripremi.

Chuck Scumer, vođa demokratske oporbe u Senatu, zatražio je zbog toga da se transkript sastanka preda na uvid kongresnim odborima za nadzor obavještajne zajednice.

Trump je u utorak na Twitteru poručio da kao predsjednik ima pravo razmjenjivati obavještajne podatke. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:43