FRKA U PENTAGONU

Otkriveno tko je objavio tajne dokumente? ‘To je naš OG! Izbezumljen je, samo je nestao...‘

Čovjek koji se na internetu predstavlja kao ‘OG‘ navodno ima pristup velikim količinama povjerljivih dokumenata

Zgrada Pentagona

 Alex Wong/Getty Images/Profi/Alex Wong/getty Images/profi

Nakon što su stotine povjerljivih dokumenata iz Pentagona procurile u javnost, navodno se zna tko je odgovoran za taj veliki sigurnosni propust. Riječ je, piše The Guardian, o mladom zaljubljeniku u oružje koji je radio u vojnoj bazi i koji je želio impresionirati svoje kolege iz chat grupe na internetu.

Washington Post intervjuirao je tinejdžera koji je član te grupe, a koji je opisao čovjeka odgovornog za curenje dokumenata koristeći inicijale ‘OG‘. Naime, tako se predstavljao u njihovoj online komunikaciji te je osim toga podijelio fotografije i video zapise.

"On izgovara niz rasnih i antisemitskih uvreda u kameru, a zatim ispaljuje nekoliko metaka u metu", stoji u izvješću Washington Posta. Spomenuti ‘OG‘ rekao je članovima chat grupe da je radio u vojnoj bazi, koja nije navedena u izvješću, te da se njegov posao sastojao, među ostalim, i od pregledavanja velike količine povjerljivih podataka.

Priprema za protuofenzivu

Podsjetimo, podaci koji su procurili razotkrili su neke aspekte pripreme Ukrajine za proljetnu protuofenzivu, zatim američko špijuniranje saveznika poput Ukrajine, Južne Koreje i Izraela te napetosti između SAD-a i saveznika oko naoružavanja Kijeva.

Sve je više dokaza da iza curenja podataka ne stoji obavještajna operacija s ciljem diskreditacije SAD-a, već je vjerojatnije posljedica politike Pentagona koja uključuje davanje strogo povjerljivih sigurnosnih podataka velikom broju pripadnika vojske i zaposlenika. Broj zaposlenika u cijeloj američkoj vladi s pristupom strogo povjerljivim podacima iznosi oko 1,25 milijuna.

Stoga se čini da je ‘OG‘ djelovao na jednoj platformi za razmjenu poruka između male skupine zaljubljenika u oružje i videoigre, a u kojoj se okupljaju još od 2020. godine. Grupa je imala nekoliko imena, ali je najpoznatija kao ‘Thug Shaker Central‘. Počevši još prošle godine, ‘OG‘ je navodno objavio dokumente na jednom od kanala platforme koji je nazvao ‘Medvjed protiv svinja‘, što je referenca na rat u Ukrajini, a također je objavio i video koji prikazuje svinje kako se bore protiv medvjeda.

Tinejdžer koji je također bio član te grupe, rekao je za Washington Post da je OG imao ‘mračno viđenje vlade‘ te da je prikazivao vladu, a posebno policiju i obavještajne agencije, kao represivne sile. Također je često prigovarao zbog vladinog ‘prekoračenja ovlasti‘.

Post je potvrdio da su ove detalje anonimno potvrdili i drugi članovi te grupe te da su pogledali ukupno 300 fotografija povjerljivih dokumenata, tri puta više od broja za koji se mislilo da je procurio u javnost.

Washington Post također navodi da tinejdžera, koji je mlađi od 18 godina, a koji je bio u kontaktu s ‘OG‘-em ‘u proteklih nekoliko dana nisu intervjuirali savezni službenici za provođenje zakona‘, iako je ministarstvo pravosuđa započelo kriminalističku istragu te je početkom tjedna i FBI započeo svoju istragu. Ministar obrane, Lloyd Austin, obećao je da će "prevrnuti svaki kamen" kako bi pronašao osobu koja stoji iza curenja povjerljivih informacija.

Nije poznato gdje se nalazi

Međutim, trenutno boravište spomenutog ‘OG‘-a nije poznato. Član skupine rekao je za Post da se ‘OG‘ činio ‘vrlo zbunjenim i izgubljenim u vezi s tim što sada učiniti‘.

"Potpuno je svjestan što se događa i kakve bi mogle biti posljedice. Jednostavno nije siguran kako riješiti ovu situaciju. Čini se poprilično izbezumljen zbog toga", rekao je tinejdžer iz chat grupe za Washington Post.

U svojoj posljednjoj poruci kolegama članovima grupe, ‘OG‘ je rekao da se ‘drže tiho i izbrišu sve informacije koje bi se mogle odnositi na njega‘, uključujući sve kopije povjerljivih dokumenata.

Što se tiče Rusije, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov sugerirao je da bi curenje informacija moglo biti američki dezinformacijski trik.

"Budući da je SAD strana u sukobu i u biti vodi hibridni rat protiv nas, moguće je da se takve tehnike koriste kako bi se prevario njihov protivnik, Ruska Federacija", rekao je Rjabkov za ruske novinske agencije.

Ukrajinska vlada s druge strane procjenjuje moguću štetu koju bi ovo curenje informacija moglo uzrokovati. Dokumenti ipak iznose pojedinosti o njihovih 12 novoosnovanih brigada koje su opremljene zapadnim borbenim tenkovima i oklopnim vozilima, a koje su planirali koristiti u napadima na rusku vojsku. "Ljudi sigurno nisu sretni. Ukrajinu su prošle godine kritizirali da nije pouzdan partner. Na početku invazije nismo dobili oružje zbog tog nedostatka povjerenja. Zbog toga smo izgubili jako puno teritorija i ljudi. Ova percepcija je bila pogrešna. A sada se ovo curenje događa s američke strane" rekao je jedan ukrajinski dužnosnik koji je ostao anoniman.

Bilo je prerano za reći hoće li ovo curenje utjecati na planiranje ukrajinske protuofenzive, koja je sada u poodmakloj fazi, dodao je. Očekuje se da će se napad dogoditi na jugu zemlje, a moguće i na istoku. Cilj Ukrajine jest prekinuti kopneni koridor koji povezuje Krim s Donjeckom te istjerati Ruse iz okupiranog grada Melitopolja i luke Berdjansk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:52