OPERACIJA ‘ŽELJEZNI ŠTIT‘

Otkriveno tko je odigrao ključnu ulogu u propasti iranskog udara: ‘Ovo se pripremalo desetljećima‘

Obavještajni podaci iz dvije zaljevske zemlje omogućili su obaranje iranskih dronova i projektila

Iranski napad na Izrael

 Mohammad Hamad/Anadolu Via Afp

Dok svijet čeka odgovor Izraela na iranski napad bespilotnim letjelicama i projektilima na zemlju tijekom vikenda, u medijima se pojavljuje sve više detalja o multinacionalnim naporima poduzetim da se veliki iranski napad osujeti, a kao rezultat toga gotovo svi dronovi i projektili uspješno su presretnuti.

A prema novim informacijama, nekoliko je zaljevskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), proslijedilo tim multinacionalnim snagama ključne obavještajne podatke o iranskim planovima napada, kao i podatke praćenja u stvarnom vremenu, zahvaljujući čemu je napad bio neuspješan.

Naime, pozivajući se na egipatske, saudijske i američke dužnosnike, The Wall Street Journal je u ponedjeljak izvijestio da su obavještajni podaci koje su pružile zaljevske države - uključujući i informacije o radarskom praćenju - bili ključni za uspjeh obuzdavanja iranskog udara na Izrael, prenosi The War Zone.

Ključno upozorenje

Uz protuzračnu obranu Izraela, u to je bila uključena i američka vojska te snage još nekoliko zemalja - Velike Britanije, Francuske i Jordana. Izraelci su, pak, javili da je obrambena operacija nazvana ‘Željezni štit‘.

Također je poznato da je Jordan aktivno sudjelovao u obuzdavanju iranskog napada, a njihovi borbeni zrakoplovi F-16 presretali su projektile i dronove dok su prolazili kroz zračni prostor zemlje.

No, nakon toga se pokazalo da su Saudijska Arabija i UAE - a možda i druge arapske zemlje u regiji - također pomogle Izraelu. I dok Saudijci nikada nisu imali službene diplomatske veze s Izraelom, one između Izraela i UAE-a bile su vrlo krhke, unatoč ‘normalizaciji‘ odnosa posljednjih godina.

"Dva dana prije napada, iranski dužnosnici izvijestili su kolege iz Saudijske Arabije i drugih zaljevskih zemalja o okviru i vremenskom rasporedu njihovog plana za udare velikih razmjera na Izrael, kako bi te zemlje mogle zaštititi svoj zračni prostor, rekli su dužnosnici", navodi se u izvještaju WSJ-a. "Informacije su proslijeđene SAD-u, što je Washingtonu i Izraelu pružilo ključno upozorenje unaprijed".

Osim planova napada, obavještajni podaci sadržavali su informacije u stvarnom vremenu o iranskim prijetnjama usmjerenim prema Izraelu.

Na taj su način radari za rano upozoravanje u različitim zemljama Zaljeva dijelili tragove bespilotnih letjelica i projektila s američkim Središtem za kombinirane zračne operacije (CAOC) u zračnoj bazi Al Udeid u Kataru, koje je potom slalo te informacije sustavima protuzračne obrane na tlu, u zraku i na moru.

Ova je suradnja, kako se navodi, rezultat "desetljećima starog, ali nerealiziranog nastojanja SAD-a da kreira bliže vojne veze između Izraela i njegovih dugogodišnjih arapskih protivnika".

Diplomatsko pitanje

Kreiranje ovog labavog saveza bio je poseban izazov s obzirom na trenutačne šire napetosti na Bliskom istoku dok Izrael nastavlja svoj rat u Gazi. "Izazov je bio okupiti sve te zemlje oko Izraela" u vrijeme kada je ta zemlja izolirana u regiji, izjavio je za WSJ izvor za kojeg se navodi da se radi o visokom izraelskom dužnosniku. "Bilo je to diplomatsko pitanje".

Ipak, bilo je i ranijih pomaka u tom smjeru, ponajprije nastojanja da se uspostavi integrirana koalicija protuzračne obrane u regiji. Konkretno, ova je inicijativa proizašla iz potrebe za koordinacijom protiv rastućih iranskih sposobnosti u obliku besposadnih letjelica i projektila, ali nikada prije nije rezultirala dijeljenjem podataka o praćenju iranskih prijetnji u stvarnom vremenu.

Ono što je očito jest to da su obavještajni podaci pomogli protuzračnoj obrani da uništi, kako tvrdi Izrael, 99 posto dronova i projektila. Velika količina iranskih dronova i projektila bila je neutralizirana i prije nego što su stigli do točke na kojoj su uopće mogli djelovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:30