BIJELI REKS

Otkriveno tko je vođa diverzanata koji su upali u Rusiju! Neki sumnjaju da igra jako opasnu igru...

‘Vidjeli su da su u autu civili, da je tamo dijete, i opet su pucali‘

Navodni pripadnici ‘Ruskog dobrovoljnog korpusa‘

 Telegram/

Ujutro u četvrtak 2. ožujka Aleksandar Bogomaz, guverner pogranične ruske regije Brjansk, izjavio je da je diverzantsko-izviđačka skupina iz Ukrajine ušla u tamošnje selo Ljubečane. Prema njegovim riječima, "diverzanti" su pucali na automobil, ubili mještanina i ranili desetogodišnje dijete. Osim toga, Bogomaz je govorio o još jednom "napadu APU" (ukrajinskih vojnih snaga), i to u selu Sušanj u kojem se, nakon napada drona, zapalila stambena zgrada. Prema nepotvrđenim podacima, u selo su ušli i diverzanti, a ukupna brojnost diverzantskih grupa u regiji Brjansk bila je 40 do 50 ljudi.

Sumnju je pobudilo to što nijedan od ruskih propagandnih medija dosad nije prikazao snimke navodnog proboja diverzanata. Rusi tvrde da je razlog to što su Oružane snage Ukrajine pomoću dvije bespilotne letjelice kamikaze uništile kamere videonadzora na graničnim prijelazima. Ruski predsjednik Vladimir Putin progovorio je o incidentu, nazvavši ono što se dogodilo u regiji Brjansk "terorističkim napadom". Prema Putinovim riječima, "diverzanti" su "vidjeli da je tamo civilni automobil, vidjeli su da tamo sjede djeca", ali su ipak otvorili vatru.

image

Vladimir Putin se obraća javnosti nakon događaja u Briansku

Mikhail Metzel/Afp

S druge strane, predstavnik Glavne obavještajne uprave Ukrajine, Andrij Jusov, nazvao je sukobe na granici nastavkom transformacije Rusije. "Danas postoji izjava za javnost Ruskog dobrovoljačkog korpusa. To su ljudi koji se s oružjem u rukama bore protiv Putinova režima i onih koji ga podržavaju. Možda se Rusi počinju buditi, nešto shvaćaju i poduzimaju neke konkretne mjere", odgovorio je Jusov.

Rusi protiv Rusije. Ili...?

Posebno je zanimljiva priča o Rusima koji ratuju protiv Rusije, iako oko toga ima dosta nejasnoća. Nakon prvih dojava o "sabotaži" objavljena je snimka na kojoj dvojica naoružanih muškaraca stoje ispred zgrade s natpisom "Dom zdravlja Ljubečanij", a pojavio se u Telegram kanalu takozvanog Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK). Muškarci snimljeni u videu rekli su da se ne bore protiv civila i pozvali su "obične građane Rusije da pokrenu nerede i bore se". Također, na Telegram kanalima kružio je još jedan video navodnih pripadnika RDK, na kojem naoružane osobe drže zastavu s grbom "korpusa", u pozadini se nalazi lokalna pošta, a na snimci se čuju pucnji. Navodno su oba videa zapravo snimljena u selu Ljubečanij, u ulici Komunistečkaja, u kojoj se nalaze dom zdravlja i poštanski ured.

Novinari Telegram kanala Sirena i Agencija potvrdili su identitet jednog od boraca na snimku - to je zapovjednik RDK Denis Kapustin, poznatiji pod pseudonimima Denis Nikitin i Bijeli Reks. Denis Nikitin (rado koristi pseudonim) je prošle godine od "etničkih Rusa" stvorio "Ruski dobrovoljački korpus", jedinicu koja se trebala boriti na strani Ukrajine, ali nepoznato je koliko imaju pripadnika. Nikitin je u jednom intervjuu naglasio da se u jedinici "Rusi bore protiv Rusa jer su svi u Ukrajini počeli formirati vlastite nacionalne bojne, Bjelorusi, Gruzijci, Ičkerijci, dok se u redovima Legije stranaca Kanađani, Britanci, Amerikanci drže zajedno, a mi Rusi nismo imali kamo".

image

Prizori iz regije Briansk na današnji dana, vidi se i veliki spomenik Lenjinu

Kirill Kudryavtsev/Afp

Prema Nikitinovim riječima, od kolovoza 2022. RDK je "u interakciji" s Oružanim snagama Ukrajine, ali nije priznat kao jedinica ukrajinske vojske. U tome im je pomogao Volodimir Zelenski koji je dao zeleno svjetlo i u jednom danu sve se pokrenulo. U listopadu 2022. RDK je objavio vlastiti manifest u kojem su naveli da su "dio Oružanih snaga Ukrajine". Nikitin je također tvrdio da nije komunicirao s borcima druge ruske jedinice povezane s ukrajinskom vojskom, "Sloboda Rusije", zbog "različite ideološke osnove". Ali upravo je Denis Nikitin tj. Kapustin, borac koji na snimci iz Ljubečana poziva Ruse na "pobunu i borbu". Publikacija "Važne priče" objavila je da su uspjeli razgovarati s jednim od boraca RDK pod uvjetom anonimnosti. "Upravo sam došao odande. Na ovom zadatku bilo nas je 45. Ušli smo, snimili, postavili zasjedu na dva BMP-a. Nisam vidio djecu, ali bio je jedan ozlijeđeni graničar. Nisu uzeti taoci", rekao je taj Rus.

Samo, mnogi sumnjaju da Denis Kapustin igra dvostruku igru. Još 2019. jedan je visoki njemački obavještajni dužnosnik izjavio za Der Spiegel da je Kapustin "možda bliži ruskoj moći nego što trenutačno možemo dokazati". Međutim, drugi intervjuirani stručnjaci rekli su Spiegelu kako je malo vjerojatno da će biti povezan s ruskim specijalnim službama, uključujući i činjenicu da je posljednjih godina većinu svog vremena proveo na teritoriju Ukrajine.

Nakon prvih izvješća o incidentu nekoliko je ruskih publikacija, kao i zamjenik Državne dume Andrej Gurulev, izvijestilo o hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ruske Federacije na kojem je bio Vladimir Putin. Ako se doista dogodilo i nakon njega bi uslijedio brzi "odgovor na sabotažu", to bi neizravno moglo ukazivati ​​na to da je Kremlj unaprijed znao za napad. Ali predsjednički glasnogovornik Dmitrij Peskov tvrdio je da će se sljedeći sastanak Vijeća sigurnosti održati ovog petka, 3. ožujka, kao što je prije planirano.

Sporni video s tijelima

I u prosincu 2022. FSB, bivši KGB, izvijestio je o pokušajima "sabotaže i terorističkih akcija" u regiji Brjansk. Dana 26. prosinca FSB je objavio da su četiri Ukrajinca ubijena na granici, navodno kao dio diverzantske skupine koja je planirala terorističke akcije. FSB je objavio video s krvavim tijelima i kasnije imenovao mrtve - navodno borce ukrajinskog dobrovoljačkog bataljuna Bratstvo koji formalno nije povezan s Oružanim snagama Ukrajine.

image

Sjedište FSB-a, bivšeg KGB-a, u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp

Ali, novinari su primijetili mnoge neobičnosti i nedosljednosti u videu, na primjer jedan od ubijenih "diverzanata", koji je morao hodati kilometrima po neravnom terenu, imao je potpuno čiste potplate čizama. Osim toga, bojna Bratstvo dosad nije bila poznata kao vojna jedinica koja sudjeluje u operacijama iza prve crte bojišnice.

U veljači ove godine vlasti regije Brjansk izvijestile su o stvaranju obrambene linije na granici s Ukrajinom, a sudeći prema slikama, ona se sastoji od raznih utvrda i protutenkovskih brazda. Zato mnogi sumnjaju kako je svrha priče o proboju gerilaca u Brjansku regiju bila pokazati da granična služba i Oružane snage Ruske Federacije trenutačno nepouzdano čuvaju državnu granicu. Nakon "sabotaže" rusko zapovjedništvo moglo bi prebaciti dodatne jedinice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:09