HITNO EVAKUIRAN

Otkriveno zašto se zaljuljao jedan od najviših nebodera u Kini: ‘Bila je to kombinacija različitih faktora‘

Preliminarna istraga utvrdila je da je ljuljanje uzrokovala kombinacija vjetra, dviju podzemnih željezničkih linija i rastezanje čelika uslijed zagrijavanja
 AFP

300 metara visoki neboder u kineskom Shenzenu nije u opasnosti, tvrde vlasti provincije Guangdong. Neboder koji se iznenada zaljuljao u utorak, tako da su ga stanari u strahu napustili, nije sigurnosno ugrožen, pokazala je preliminarna istraga. Po njihovom nalazu, 21 godinu stara SEG Plaza se zaljuljala najvjerojatnije zbog utjecaja vjetra, vibracija željezničke pruge i toplog vremena.

Seizmolozi nisu zabilježili potres koji bi mogao biti uzrok trešnje, a inžinjeri nisu pronašli nikakve sigurnosne probleme u konstrukciji zgrade. Ljuljanje nije bilo takvo da bi oštetilo zgradu, tvrde.

Kineski mediji prenijeli su da je preliminarna istraga, čije je nalaze potvrdi ured za izvanredne situacije provincije Guangdong, utvrdila da je ljuljanje bilo vertikalno a ne horizontalno, te da ga je uzrokovala kombinacija vjetra, dviju podzemnih željezničkih linija i rastezanje čelika uslijed zagrijavanja. Također, zgrada nema uređaj koji služi za prevenciju prejakog njihanja.

Zgrada je evakuirana, ali neke firme vratile su se u svoje poslovne prostore. U srijedu popodne dva odvojena izvora objavila su da su ponovo osjetili da se zgrada trese. Tvrtka koja upravlja neboderom to je demantirala.

Neboder koji je ime dobio po proizvođaču poluvodiča i elektronike Shenzhen Electronics Group, čiji su uredi smješteni u kompleksu, 18. je po veličini toranj u Shenzenu.

Zbog brze urbanizacije i labavih standarda izgradnje, urušavanje zgrada nije rijetkost u Kini. Nakon objavljivanja rezultata preliminarne istrage, vlasti u Shenzenu još nisu dale odobrenje za povratak korisnika u taj neboder.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:46