LENJINGRAZ

Otkud komunisti na vlasti u Grazu, nekoć omiljenoj šoping meki građana komunističke SFRJ?

Elke Kahr pobijedila je konzervativnog gradonačelnika iz Austrijske pučke stranke (ÖVP) Siegfrieda Nagla koji je na toj funkciji bio 18 godina
Graz
 Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Izborna pobjeda Komunističke partije Austrije u Grazu izazvala je politički potres u Austriji. Nova gradonačelnica Graza je Elke Kahr, omiljena lokalna političarka koja mjesečno podijeli građanima na tisuće eura od svoje plaće, objavio je tabloid Heute.

Elke Kahr već je bila dogradonačelnica, gradska vijećnica i pročelnica za promet u drugom po veličini gradu Austrije. Kao dogradonačelnica zarađivala je 10.000 eura mjesečno: sebi bi zadržala između 1400 i 1900 eura, koliko joj treba za život, a ostalo bi podijelila ljudima u nevolji. Razgovara sa 150 građana tjedno, svoj je broj mobitela oglasila na izbornim plakatima. Od 1998. Elke Kahr je podijelila 2,5 milijuna eura za različite potrebe 20.000 ljudi.

image
Elke Kahr
Elke Kahr/facebook

I u drugim austrijskim pokrajinama komunistički političari na funkcijama odriču se većine svoje plaće, piše Heute.

Elke Kahr pobijedila je konzervativnog gradonačelnika iz Austrijske pučke stranke (ÖVP) Siegfrieda Nagla koji je na toj funkciji bio 18 godina. Komunisti su tako pobijedili stranku kancelara Sebastiana Kurza, s 28,9 naspram 25,7. Socijaldemokrati su dobili manje od deset posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 12:30