NOVI SLUČAJ

OTMICA PLAVOKOSE DJEVOJČICE U DUBLINU Romska obitelj putem DNK analize žele dokazati da je njihova

 Screenshot

Romska obitelj iz Dublina inzistira da je plavokosa djevojčica koju im je policija oduzela u ponedjeljak zbog sumnje na otmicu, njihovo dijete i spremni su na DNK testove koji bi to trebali dokazati, izvjestili su danas mediji u Irskoj i Britaniji.

Sedmogodišnju djevojčicu policija je uzela iz doma u četvrti Tallaght i trenutačno za nju brinu nadležne institucije zdravstvene skrbi. Policija je provalila u dom irskih Roma nakon što su dobili dojavu da u njemu živi djevojčica plave kose i očiju, dakle netipičnih fizičkog izgleda za romsko dijete. Romski par navodno je policajcima pokazao dokumente koji dokazuju njihovo roditeljstvo, ali oni nisu bili zadovoljni sa tim dokumentima i procijenili su ih nepouzdanima.

Bračni par i dalje tvrdi da je djevojčica njihovo dijete i spremni su na DNK analizu koja bi se trebala dogoditi u idućih 48 sati.

Cijela priča je, naravno, pokrenuta nakon što je nedavno grčka policija u romskom naselju Tabakou otkrila petogodišnju plavokosu djevojčicu koju su zvali Marie. Romski par kod kojeg je bila optužen je za otmicu djevojčice čiji identitet još nije utvrđen, a sada su slične istrage krenule po cijeloj Europi, pa tako i u Irskoj, gdje živi oko 5000 romskih imigranata.

Slučaj u Dublinu izazavao je reakciju Europskog centra za prava Roma i njezina direktora Dezideriuja Gergelyja koji je izrazio zabrinutost zbog načina na koji mediji izvještavaju o incidentu u Dublinu, kao i načinu na koji se generalno percipira Rome nakon otkrića u Grčkoj.

- Ovakve slučajeve treba osvijetliti sa svih strana ili padamo u opasnost obilježiti cijelu zajednicu i smatrati je odgovornom za krivicu pojedinaca - rekao je čelnik Centra u izjavi koji je prenio britanski The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:10