OBLJETNICA 11. RUJNA

Otmičarima aviona pomagli Saudijci, ali nema dokaza o vezi s dvorom u Rijadu

Predsjednik Joe Biden počeo je s objavom tajnih dokumenata iz istrage o počiniteljima napada na njujorške Blizance
 Craig Ruttle/POOL/AFP

Američki savezni istražni ured objavio je prvi povjerljivi dokumente o napadima 2001. godine koji, iako otkriva neke nove detalje o otmičarima, ne sadrži dokaze da je saudijska vlada sudjelovala u zavjeri.

Dokument, u velikoj mjeri redigiran, opisuje intervju iz studenog 2015. s neidentificiranim Saudijcem koji se prijavljivao za američko državljanstvo.

Saudijac je FBI-ju opisao svoj rad u konzulatu u Los Angelesu i kontakt koji je uspostavio s ljudima za koje su istražitelji rekli da su dali "značajnu logističku podršku" dvojici otmičara, Nawafu al-Hazmiju i Khalidu al-Mihdharu.

Među kontaktima za koje FBI vjeruje da su dali podršku otmičarima je saudijski državljanin Omar al-Bayoumi.

Stan u San Diegu

Al-Bayoumi, koji je imao veze sa saudijskom vladom, pomogao je dvojici otmičara da pronađu i iznajme stan u San Diegu, ubrzo nakon njihova dolaska u južnu Kaliforniju.

"Bayoumijeva pomoć Hazmiju i Mihdharu uključivala je prevođenje, putovanja, smještaj i financiranje", navodi se i dodaje se da im je bivša supruga izvora rekla da je Bayoumi često govorio o "džihadu".

Al-Bayoumi je svoj susret u restoranu s otmičarima al-Hazmijem i al-Mihdharom u veljači 2000. opisao kao "slučajan susret", a FBI je tijekom intervjua više puta pokušao utvrditi je li taj opis točan ili je susret zapravo dogovoren unaprijed.

Iako je Bayoumi rekao istražiteljima da je pristupio dvojici otmičara kad je čuo da pričaju arapski, jedan izvor otkrio je FBI-ju da Bayoumi nije mogao čuti kojim jezikom govore prije nego što im je prišao jer se nalazio unutar, a oni su bili ispred restorana. Kad su dvojica otmičara ušli u restoran, Bayoumi im je prišao i pozvao ih za stol.

Restoran Mediterranean Gourmet, koji se u više navrata spominjao tijekom intervjua, nalazio se na Venice Boulevardu u LA-u. Radilo se o mjestu na koje su išli ako su htjeli privatne razgovore.

Loš restoran

U dokumentu piše da je FBI pitao izvor zašto je vodio Hamzija i Bayoumija u taj restoran jer hrana nije bila dobra i usluga je bila loša, na što je izvor odgovorio da ih "jednostavno mora odvesti tamo".

Bayoumi je pozvao otmičare da se presele u San Diego. Tamo im je pomogao pronaći stan i otvoriti bankovni račun, a dvojica otmičara čak su u blizini krenuli u školu letenja.

U dokumentu se također spominje Fahad al-Thumairy, u to vrijeme akreditirani diplomat u saudijskom konzulatu u Los Angelesu za kojeg istražitelji kažu da je predvodio "tvrdokornu frakciju" u lokalnoj džamiji.

Istražitelji su pronašli sedmominutni telefonski poziv iz 1999. godine s al-Thumairyjeva telefona na kućni telefon dvojice Saudijaca koji su kasnije postali zatočenici u zatvoru Guantanamo.

Pod pritiskom rodbine

Dokument je objavljen na 20. godišnjicu napada, nekoliko sati nakon što je predsjednik Joe Biden prisustvovao memorijalnim manifestacijama u New Yorku, Pennsylvaniji i sjevernoj Virginiji.

Biden se nalazi pod pritiskom rodbine žrtava napada, koja je poručila Bidenu da ne dolazi na komemoraciju ako prethodno ne skine oznaku tajnosti s vladinih dokumenata. Biden je 3. rujna potpisao uredbu o deklasifikaciji određenih dokumenata istrage. Vjeruje se da je ovo prvi od nekoliko povjerljivih dokumenata koje će SAD objaviti u sljedećih šest mjeseci.

Članovi obitelji vjeruju da će pokazati da iza napada stoji Saudijska Arabija.

Ubrzo nakon napada spekuliralo se o umiješanosti saudijske vlade, kada je otkriveno da su 15 od 19 napadača Saudijci, a bin Laden dolazi iz obitelji povezane s kraljevskom obitelji.

Dokumenti se objavljuju u politički delikatno vrijeme za SAD i Saudijsku Arabiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:37