MOBILIZACIJA SJEVERA

Otok u Baltiku bio bi vitalna ruska meta u sukobu s NATO-om: ‘Tu je karta, pogledajte što bi nam mogli učiniti...‘

‘Već smo jednom izgubili našu slobodu. Neće nitko doći i boriti se u tvom ratu ako ti sâm nisi spreman braniti se‘

Otok Hiiumaa

 /Google Maps

Građanska vojska koja se svakog vikenda okuplja na otoku u Estoniji sebe naziva ‘SAS‘ - što stoji za ‘saturdays‘ i ‘sundays‘, odnosno subote i nedjelje, jer ovi dobrovoljci uzimaju oružje i lice maskiraju vojničkim bojama samo vikendima.

Mnogi od njih su sredovječni očevi i majke, a jedna takva mama pod punom ratnom opremom poručuje civilima u Velikoj Britaniji da se ‘dignu sa svojih kaučeva i nauče se boriti zbog sve veće ruske prijetnje‘.

To je u skladu s onim što je prošloga tjedna rekao i čelnik britanske vojske, general Patrick Sanders, kad je upozorio da bi i civile trebalo obučiti za borbu u nekom budućem ratu - što je ideja koju je smjesta odbacila vlada britanskog premijera Rishija Sunaka.

‘Znate, mi jako volimo našu slobodu‘, rekao je bojnik Tanel Kapper, zapovjednik Estonske Lige za obranu na otoku Hiiuma.

Dok je on govorio, njegove su se trupe provlačile između tankih borovih stabala, a onda kleknule i zapucale iz pušaka.

‘Jednom smo već izgubili našu slobodu pa je ne želimo izgubiti po drugi put. Pogrešno je misliti da će doći netko drugi i boriti se u tvom ratu ako ti sâm nisi spreman braniti se.‘

Estonija udvostručila svoje obrambene postrojbe

Estonija, koja dijeli granicu s Rusijom dugu 290 kilometara i koja je tek 1991. ponovno stekla slobodu nakon propasti bivšeg Sovjetskog saveza, jako dobro razumije kakvu prijetnju predstavlja Moskva.

I upravo to je razlog zašto su vojni čelnici udvostručili snage teritorijalne obrane koju čine ljudi koji će u slučaju krize priskočiti regularnoj vojsci u pomoć. Sada, dvije godine nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, članova teritorijalne obrane ima oko 20.000. Od njih je 10.000 dobrovoljaca Lige za obranu, a 10.000 su vojni rezervisti.

General bojnik Ilmar Tamm, čelnik Lige za obranu, kaže kako je glavna zadaća njegovih trupa odvratiti napad snaga Vladimira Putina.

Povezujući sigurnost koju pruža NATO s onim što se događa u Ukrajini, upozorio je da će rizik za takvu agresiju narasti ako Moskva pobijedi snage Kijeva.

‘Koliko ozbiljno shvaćamo podršku Ukrajini? Ako odustanemo od Ukrajine, odustajemo li i od naše vlastite obrane? To je ključno i ne treba se razdvajati‘, kazao je general Tamm tijekom intervjua u svojem uredu u Tallinnu.

Otok Hiiuma, do kojeg se dolazi trajektom koji plovi preko zaleđenog mora, prekrasno je mjesto na zapadnoj obali Estonije prekriveno gustom šumom. Na otoku živi oko 9.000 stanovnika i popularno je mjesto za odmor u ljetnim mjesecima.

No otok također može postati ključna ruska meta u nekom budućem sukobu s NATO-om.

Pokazujući na kartu, bojnik Kapper kaže kako bi Moskva mogla iskoristiti otok kao točku u Baltičkom moru preko koje će odsjeći vitalne morske puteve ostalim Baltičkim zemljama.

Vjerojatno je to razlog zbog kojeg britanski vojnici, stacionirani u Estoniji kao dio NATO-ove misije odvraćanja ruskih prijetnji, posjećuju otok kako bi na njemu održavali vježbe.

Sky News je bio pozvan tijekom vikenda da gleda kako oko 20 volontera Lige za obranu vježba kako napasti neprijatelja unutar smrznutog šumskog područja - izazov koji postaje mnogo teži kada se pokušava pucati kroz mnoštvo gustog drveća.

Muškarci i jedna žena napunili su svoje puške bojevim streljivom i krenuli vježbati zasjedu.

Na kraju obuke, vratili su se u svoje improvizirane vojarne, opremljene saunom - uobičajenom u svim estonskim vojnim jedinicama - koja se koristi za zagrijavanje promrzlih udova nakon sati provedenih na temperaturama ispod ništice.

No prošle nedjelje nije bilo vremena za udobno grijanje u sauni jer su volonteri morali rastaviti i očistiti svoje puške prije nego što su se vratili svojim civilnim životima.

‘Uzimam oružje da zaštitim svoju obitelj, svoj dom‘

Polirajući dio svog pištolja, Taavi, otac dvoje djece, s licem obojenim u zeleno, rekao je da se prošle godine odlučio pridružiti Ligi za obranu s još desetak prijatelja, dijelom kao odgovor na ruski rat u Ukrajini.

Taavi, inače građevinski radnik, rekao je da ne želi sukob, ali da je spreman za borbu ako Rusija izvrši invaziju.

‘Moram uzeti oružje i pokušati zaštititi svoju obitelj, svoj dom‘, rekao je. ‘Ako vi Rusi dođete ovamo, pobit ćemo vas što više možemo.‘

Na pitanje zašto mu je obrana otoka toliko važna, Taavi je rekao: ‘To je moj dom. Lako je… to je dobro mjesto.‘

Budući da su dobrovoljci jedna od rijetkih linija obrane na otoku, bojnik Kapper je rekao da je tempo obuke udvostručen na dva vikenda mjesečno.

Imao je upozorenje za predsjednika Putina ako pokuša napasti: ‘Bit će krvavi nered ako dođete ovamo. Definitivno ćemo ubiti što više vas je moguće.‘

Što se tiče eventualne poruke za druge zemlje NATO-a poput Velike Britanije koje možda ne čine toliko da ojačaju svoju obranu, časnik je rekao: ‘Moraju se probuditi. Rusi neće stati u Ukrajini. Ako ih ne zaustavimo, oni će ići sve dalje i dalje.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:01