LEDENI DIV

OTRGNUTA OD ARKTIČKOG LEDENJAKA Santa veličine Singapura pluta prema morskim rutama

Morski led je santu držao u blizini glečera otoka Pine ali kraj antarktičke zime djelomično ga je otopio i santa je krenula na otvoreno more
 Greenpeace

Santa veličine Singapura, oko 700 četvornih kilometara, koja se u srpnju otrgnula od antarktičkog ledenjaka, pluta prema otvorenom moru prema brodskim rutama.”santa ove veličine može reživjeti više od godinu dana i otplutati daleko na sjever pa strahujemo da bi mogla završiti u brodskim rutama na Južnom oceanu” rekao je Robert Marsh, znasntvenik s britanskog Sveučilišta u Southamptonu koje je u četvrtak objavilo izvještaj o čudovišnoj santi.

FOTO: Santa leda veličine Manhattana odlomila se od glečera

On i njegov tim ovlašteni su za praćenje sante, predviđanja njezina kretanja i uzbunjivanje brodova. Pukotinu koja je santu odvojila od ledenjaka NASA je uočila još u listopadu 2011. Snimali su je znanstvenci s njemačkog Instituta Alfred Wegener, koristeći slike koje je Njemačka svemirska agencija dobila preko svog satelita TerraSAR-X.

Morski led je santu držao u blizini glečera otoka Pine ali kraj antarktičke zime djelomično ga je otopio i santa je krenula na otvoreno more. Trenutno je od glečera udaljena oko dva kilometra. Ovo je prvi put da se prati kretanje tako velike sante leda, znanstvenici se nadaju da neće stradati nijedan brod i daće dobiti dragocjene podatke o globalnom zatopljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:25