KOBNI RUČAK

OTROVANA CIJELA VRHUŠKA ISLAMSKE DRŽAVE? Rusi i Iračani ekstatično tvrde da se al-Bagdadi bori za život

 Social Media Website via Reuters TV / REUTERS

Abu Bakr al-Bagdadi, vođa Islamske države, navodno se bori za život nakon što je otrovan hranom. Ovu vijest donose pojedini irački mediji, koje su brzinom svjetlosti preuzeli oni ruski, a navodi se da se još ne zna tko je zaslužan za trovanje ozloglašenog lidera ISIS-a. Međutim, al-Bagdadi nije jedini koji je otrovan, navodno su u njegovom društvu bila još tri neimenovana zapovjednika ISIS-a.

Iračani ne donose previše detalja o drami koja se navodno odvijala na lokaciji sjeverozapadno od Mosula. Samo je poznato, ako je za vjerovati Iračanima, da su nakon trovanja hitno prebačeni na tajnu lokaciju, a džihadisti su nedugo poslije počeli hapsiti ljude kako bi iz njih izvukli informacije i pronašli krivca.

Nejasno je čime je vrhuška terorističke skupine otrovana, ali Iračani navode da je ubojita smjesa ubačena u neko jelo. Također, nepoznat je i identitet ostale trojice zapovjednika.

Bagdadija su već nekoliko puta pokušali ubiti, u jednom trenutku stigle su vijesti da je teško ranjen, ali čini se da je notorni šef IS-a uspio preživjeti sve pokušaje likvidacije. Dvije godine se špekuliralo što je s njim, je li živ ili mrtav, a posljednjih mjeseci nagađalo se da je negdje u Mosulu. Navodno je čak i viđen da je izašao na ulicu kako bi dirigirao gušenjem pobune građana u drugom najvećem iračkom gradu.

Vjeruje se da ima oko 45 godina, a prvi put se pojavio u javnost u srpnju 2014. godine. U jednom trenutku SAD je ponudio 10 milijuna dolara za svakoga tko će dati ključne informacije koje bi rezultirale hapšenjem šefa ISIS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2022 21:39