NEW YORK TIMES OTKRIO

OTROVANI RUSKI ŠPIJUN IPAK NIJE BIO BEZAZLENI UMIROVLJENIK Razotkrivena burna prošlost Sergeja Skripalja nakon što se uspio izvući iz Rusije

 
 REUTERS

Bivši ruski tajni agent Sergej Skripalj nije provodio mirovinu poput drugih umirovljenika, potvrdio je New York Times u novom tekstu.

Kako navodi američki dnevnik, on se nakon nekoliko godina života na slobodi pojavio u Pragu gdje je održao tajne sastanke s češkim agentima. Djelovao je bolesno, no ponašao se veselo, piše NYT, navodeći da se šalio kako mu je liječnik propisao viski za visoki tlak. Češkim domaćinima odao je informacije o ruskom zrakoplovu i aktivnostima svojih bivših kolega. Češka je nedavno objavila da u njoj djeluje izuzetno velika ruska špijunska grupacija.

Sergej Skripalj i njegova kći Julia prije deset tjedana pronađeni su onesviješteni na klupi u parku u Salisburyju. Moskva i dalje tvrdi da nije umiješana u pokušaj ubojstva. No, London je uvjeren kako je javni čin u britanskom parku bio poruka da Rusija ne oprašta izdajicama. London je, navodi se dalje u NYT-u, bivšeg agenta Skripalja predstavio kao simboličku žrtvu, osobu koja vodi miran život u polumirovini u Engleskoj.

Zarada za život

Međutim, prema izvorima NYT-a koji su tražili da ostanu anonimni, čini se da je Skripalj u godinama prije trovanja jako puno putovao te stranim - zapadnim - tajnim službama dijelio informacije o Rusiji. Na taj je način Skripalj zarađivao za život. Britanija je to u najmanju ruku znala, a možda i olakšavajući suradnju pomagala svojim saveznicima.

Skripalj se nekoliko puta susreo s češkim tajnim službama, a putovao je i u Estoniju gdje se 2016. godine sastao s lokalnim špijunima (ta je zemlja u trajnom špijunskom ratu s Rusijom). To nije neobično za prebjegle špijune, ali ukazuje na to da je Skripalj možda bio meta zbog pomoći agencijama koje su suzbijale ruske operacije u Europi. New York Times ističe kako nema pouzdanih saznanja o tome je li zbog svojih aktivnosti po Europi Skripalj bio meta.

Obavještajna služba Španjolske, u kojoj je Skripalj radio kao dvostruki agent, upitana je li se Skripalj posljednjih godina sastajao s tamošnjom obavještajnom scenom, odgovorila je da je pitanje “linija koju ne smiju prijeći”. Skripalj je stigao u Prag 2012. nedugo nakon što je njegova supruga preminula od raka maternice. Neke pojedinosti sastanaka poslije je objavio tjednik Respekt.

“Vjerujem da je sastanak bio od koristi. To je bio dio normalnih veza Britanije i Češke. Ne vjerujem da bi Britanci poslali problematičnu osobu”, izjavio je za Radio Slobodna Europa češki ministar vanjskih poslova Martin Stropnický.

Skripalj je češkim kolegama dao informacije o agentima službe GRU. Njegovi češki kolege nekoliko su puta putovali u Britaniju kako bi se ponovno sastali sa Skripaljem. Oko Skripaljeva posjeta Estoniji vlada veća tajnovitost i jedan tamošnji dužnosnik je NYT-u poručio da su “to osjetljive informacije”.

No, kako podsjeća i NYT, bivšim agentima, pogotovo dvostrukima, često je jedini izvor zarade dijeljenje znanja i iskustva s drugim kolegama. NYT navodi kako se nekoliko prebjeglih špijuna iz Rusije žalilo na uvjete u kojima žive, navodeći da im britanska vlada ne daje dovoljnu mjesečnu naknadu za pristojan život. Mnogima nedostaju važnost i uzbuđenje koje su imali dok su radili pa i sami traže mjesto pod reflektorima.

Sigurno je da je Skripalj, iako je naoko živio umirovljenički život bez mnogo financijskih briga u malom britanskom gradu, bio pod ruskom prismotrom. Prema tvrdnjama britanske vlade, prije pet godina njegov bivši poslodavac GRU hakirao je elektroničku poštu Skripaljeve kćeri. Prije četiri godine njegovim se životom bavila dokumentarna serija o životima ruskih izdajnika pod nazivom “Cijena vojnih tajni”. Seriju je financirala ruska vlada.

Novičok u Češkoj

Skripalj je europskim kolegama mogao dati samo zastarjele informacije, no mnogi tvrde da su i one bile korisne i dobrodošle. Kada je Skripalj razmijenjen, naime, služio je 13-godišnju kaznu zbog odavanja agenata GRU u Europi. U poslu je bio tijekom devedesetih. Rusija tvrdi da je izdao kolege za novac.

Stručnjaci procjenjuju da bi ga se Rusi riješili samo da je bio blizu informaciji osjetljivoj za Ruse. Zanimljivo je što je napad na njega počinjen novičokom, nervnim otrovom za koji su Rusi poručili da se proizvodi i u Češkoj te da je možda nabavljen upravo tamo.

Bohuslav Šafář, šef Instituta za vojna istraživanja, priznao je da se novičok tamo ne proizvodi, nego pripravlja u izuzetno malim količinama za vrlo ograničena laboratorijska ispitivanja. Zbog toga je dobio otkaz, a češki vrh nije jučer želio pojasniti razloge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:27