SLJEDEĆA TEMA: POBAČAJ

OTVARANJE DRUŠTVENO KONZERVATIVNE ZEMLJE Irski dječaci u školi će učiti o važnosti pristanka na seks

 
 Getty Images

Irski dječaci će u srednjoj školi učiti o važnosti pristanka na seksualni odnos. Bit će to promjena u sadašnjem kurikulumu koji se odnosi na seksualni odgoj djece. Ovaj prijedlog, koji tek treba proći kroz proceduru, irski ministar obrazovanja Richard Bruton poslao je Nacionalnom vijeću za seksualni odgoj, tražeći od Vijeća da uvrsti promjene u sadašnji Program obrazovanja djece o međuljudskim odnosima i seksualnim odnosima (RSE) koji se u Irskoj podučava u osnovnim i srednjim školama.

Prema ministrovim riječima, potrebno je “osigurati kurikulum koji će odgovarati potrebama mladih ljudi u modernoj Irskoj”. “Svaki učenik ima pravo na pristup informacijama o seksualnom zdravlju, vezama i seksualnosti, a te informacije moraju se prenositi u svakoj školi”, napisao je još ministar Bruton, otac četvero djece.

Naime, kako je naveo i sam ministar, današnja irska mladež suočava se s drugačijim problemima od svojih vršnjaka tijekom 90-ih godina. A upravo je tada, točnije 1999. godine, prihvaćen posljednji kurikulum. Otad su se neki njegovi dijelovi mijenjali, ali ne i dio vezan za seksualni odgoj.

Utjecaj crkve

Irska, poznata po snažnom utjecaju Katoličke crkve i konzervativnim društvenim vrijednostima, posljednjih godina svjedoči velikim promjenama u načinu razmišljanja. Njezin trenutačni premijer Leo Varadkar deklarirani je homoseksualac, iako politički konzervativan. Potencijalno povijesnu promjenu mogao bi donijeti referendum o izbacivanju zabrane pobačaja iz irskog Ustava. Zakon o namjernom prekidu trudnoće u Irskoj jedan je od najstrožih na svijetu. Dopušta pobačaj samo u slučaju ugroze majčina života. Ako referendum prođe, vlada će u proceduru uputiti zakon kojim bi pobačaj bio dopušten u prvih 12 tjedana.

Najava promjena u kurikulumu još je jedan korak u smjeru liberalizacije tema o seksualnosti i međuljudskim odnosima. Pozive na promjenu kurikuluma za seksualni odgoj potaknuo je slučaj silovanja koji je dospio na sud u Belfastu u Sjevernoj Irskoj. Djevojka iz Belfasta optužila je dvojicu irskih ragbijaša za grupno silovanje, no porota ih je oslobodila krivnje. Slučaj je ipak doveo do javne debate o pristanku na seksualni odnos te otvorio pitanja o tome što pristanak podrazumijeva i kako se izražava.

Odgovore na to pitanje u kurikulumu žele ministar i javnost. Ministar je zatražio i da Vijeće preispita suvremenost tema o kontracepciji, zdravim i pozitivnim seksualnim odnosima, učinku društvenih mreža na samopoštovanje te druga pitanja vezana za rodni identitet i seksualnost.

Analiza kurikuluma još je 2006. godine pokazala da se većinom odnosio na podučavanje o tome kako izbjeći neželjenu trudnoću i spolno prenosive bolesti. Kurikulum potiče učenike da odgađaju seksualne odnose “dok ne budu spremni”.

Prevelike razlike

Istraživanje vezano za kurikulum iz 2007. godine pokazalo je kako među učenicima postoji snažno uvjerenje da se seksualni odgoj u školama predaje selektivno, a ponekad se njegove komponente posve ignoriraju. Osim toga, ispitivanje je pokazalo da se seksualnom odgoju u isključivo muškim školama ne pridaje važnost.

Svi rezultati govore u prilog nejednakom tretiranju djevojčica i dječaka kada je riječ o seksualnom odgoju. Dok se djevojčice potiče da se suzdržavaju od seksualnih odnosa, dječake se nedovoljno uči o potrebi poštivanja drugog spola.

Odgovornost se većim dijelom prebacuje na leđa djevojčica, koje se oslikava kao portire na putu do seksa. Dječake se prikazuje kao one koji pokušavaju doprijeti što dalje mogu.

Bruton je također istaknuo kako je važno da se učitelji koji predaju predmet osjećaju ugodno u vlastitoj ulozi te da oni sami podržavaju kurikulum.

No, iako je seksualni i društveni odgoj obavezan predmet u Irskoj, način na koji se podučava razlikuje se od škole do škole. U nekim slučajevima uprava škole može za podučavanje unajmiti vanjsku organizaciju. Katolička agencija Accord, koja se bavi bračnim savjetovanjem i vodi programe o međuljudskim odnosima za učenike petog i šestog razreda osnovne škole te programe seksualnosti za učenike srednjih škola, 2016. godine predavala je u 400 škola u Dublinu. U svoj program nije uključila kontracepciju ili homoseksualne odnose. Ministar Bruton objavio je da će nova revizija kurikuluma ispitati ulogu vanjskih skupina koje podučavaju seksualni odgoj. U obrazovni program više će se uključiti roditelji, a ispitat će se koliko se vremena u pojedinim školama daje seksualnom odgoju. Odbor irskog Oireachtasa za osmi amandman, kako je u Irskoj poznat Zakon o pobačaju, također je pozvao na promjene u kurikulumu.

Podrška ženama

To je iznimno važno za zaštitu žena. Cliona Loughnane, predsjednica Nacionalnog vijeća žena Irske, poručila je da slučaj u Belfastu pokazuje koliko je ključno da svi dijelovi sustava daju podršku ženama koje prijave silovanje. Djevojka (21) koja je optužila ragbijaše provela je osam dana odgovarajući na pitanja odvjetnika četvorice mladića koji su zbog silovanja i drugih optužbi završili na sudu. Odvjetnik jednog od optuženih pokušao je djevojku prikazati kao zainteresiranu za njegova klijenta jer je slavni sportaš. Prošle se godine broj prijavljenih silovanja u Irskoj povećao za 17 posto te je bilo prijavljeno 2945 napada. Dio stručnjaka ističe da nije riječ o većem broju silovanja, nego o većoj sklonosti žena da ih prijave.

Optuženi za silovanje u Belfastu oslobođeni su jer nije bilo moguće dokazati da su bili svjesni da žrtva nije pristala na odnos. Nakon što su ragbijaši oslobođeni, jedan njihov kolega objavio je komentar na Twitteru u kojem je napao žrtvu. “Presretan sam što je oslobođen. Tu drolju treba zatvoriti kao i sve te djevojke koje su ga napadale nakon optužbe. J.... i vas, droljetine”, napisao je Luke Rossiter (19), igrač Droghede Uniteda. Rossiter se u međuvremenu ispričao zbog objave. “Ispričavam se zbog nezrelog i glupog komentara. Jasno sam pokazao da trebam odrasti ne samo kada je riječ o terenu, nego i o životu”, objavio je Rossiter čiji je klub objavio da će zbog toga presjediti iduću sezonu. Rossiter je ponudio donirati ostatak svoje plaće centru za pomoć žrtvama silovanja. Malo tko nakon njegova ispada dvoji da je seksualni i društveni odgoj u školama potreban.

Zakon bi zabranio školama da se vode vjerskim naukom u učenju

Zakon kojim bi se školama zabranjivalo da koriste svoj vjerski ton naučavanja, kako bi odbile podučavanje seksualnog odgoja u irskim školama, i dalje je u proceduri, ali je zasad prošao sve prepreke, pišu irski mediji. Desna stranka Fianna Fáil objavila je da će glasati protiv zakona.

Thomas Byrne, zadužen za obrazovnu politiku u toj stranci, objavio je da se stranka slaže s većim dijelom ideja izloženih u zakonu, ali kako ne želi da seksualni odgoj bude zakonski nametnut školama.

Seksualni odgoj, ažuriran kako bi bio u skladu sa stvarnošću u kojoj danas žive irski srednjoškolci, dio je novog kurikuluma. Prema novim pravilima, svi učenici imaju pravo na činjenične i objektivne informacije o seksualnim odnosima i vezama između dvije osobe.

Naglasak je na nužnosti pristanka na seks, na oblicima seksualnosti i rodovima, metodama kontracepcije i pobačaju. No, revizijom je ustanovljeno da je u nekim školama taj predmet oblikovan vjerskim uvjerenjima. Učenici su se žalili na učitelje kojima je neugodno ili izbjegavaju tu temu.

Ministar školstva Richard Bruton izjavio je da se vlada neće protiviti novim pravilima. Prema mišljenju stranke Fianna Fáil, kurikulum nije nužno izglasati kao zakon. Stranka smatra da bi to bio loš presedan, što je izazvalo osude dijela javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:46