HRANA ZA PALESTINCE

Otvaranje pomorskog koridora: EU šalje brod španjolske humanitarne organizacije Open Arms iz Cipra do Gaze

SAD pomoć šalje zrakom. Pet osoba je poginulo, a deset ozlijeđeno kad se paketu na sjeveru pojasa Gaze u petak nije otvorio padobran

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon dogovora sa ciparskim predsjednikom Nikosom Christodoulidesom

 Iakovos Hatzistavrou/Afp

Kako bi ublažila posljedice strašne humanitarne krize u pojasu Gaze, EU je najavila otvaranje humanitarnog pomorskog koridora od Cipra do Gaze. Morska veza bit će uspostavljena u narednim danima u suradnji EU s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i SAD-om, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iz ciparske luke Larnaca. Već ovog vikenda u probnoj vožnji brod španjolske humanitarne organizacije Open Arms bit će prebačena pomoć u hrani koju je prikupila američka dobrotvorna organizacija World Central Kitchen. Izrael je pozdravio inicijativu, ali je upozorio da će svaki teret morati biti podvrgnut strogim sigurnosnim provjerama. Od Cipra do gaze ima 15 sati plovidbe.

"Isporuka humanitarne pomoći izravno u Gazu morem bit će složena, a naše će nacije nastaviti procjenjivati i prilagođavati naše napore kako bi osigurale da isporučujemo pomoć što učinkovitije", stoji u priopćenju koje su potpisali Europska komisija, Njemačka i Grčka, Italija, Nizozemska, Cipar, Ujedinjeni Arapski Emirati, UK i SAD.

Privremena luka

Kritičari su optužili Izrael da ne pušta dovoljno hrane i lijekova u Gazu kako bi ublažio patnju 2,2 milijuna Palestinaca koji ondje žive, prenosi Politico. Usko grlo je nedostatna lučka infrastruktura u Gazi. Predsjednik SAD-a Joe Biden u četvrtak je najavio plan za uspostavu privremene luke u Gazi. Odluka o izgradnji luke u Gazi sugerira da su napori SAD-a da apelima nagovore izraelske čelnike da učine više kako bi pomogli palestinskim civilima uglavnom propali, analizira Politico. Sjedinjene Države nastavile su opskrbljivati Izrael oružjem i blokirati rezolucije UN-a koje zahtijevaju prekid vatre, podupirući stav izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da bi trajni prekid vatre bio pobjeda za Hamas, koji Sjedinjene Države smatraju terorističkom skupinom, navodi CNN.

image

Palestinska djeca u Gazi ovise o humanitarnoj pomoći

Mohammed Abed/Afp

Plutajući mol i nasuti dok koje planira Bidenova administracija mogli bi pomoći u planiranoj isporuci čak dva milijuna obroka dnevno za stanovnike Gaze, ali za dovršetak projekta trebat će najmanje mjesec, a možda i dva, objavili su iz Pentagona u petak. Oko tisuću američkih vojnika, prema riječima glasnogovornika Pentagona, radit će na postavljanju plutajućeg pristaništa.

Palestinski dužnosnici nisu oduševljeni idejom o dostavi pomoći morskim putem, jer time Izrael nastavlja kopnenu blokadu. Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu da su uvjereni da je "usredotočenost Izraela na davanje odobrenja za otvorene pomorske putove i sprečavanje prolaska pomoći kopnom preko prijelaza usmjerena na provedbu plana okupacijske vlade da ovjekovječi okupaciju, odvoji Zapadnu obalu od pojasa Gaze i raseli palestinski narod".

U četvrtak je Sigrid Kaag, UN-ova koordinatorica za humanitarnu pomoć i obnovu Gaze, pozdravila Bidenovu najavu. "Istovremeno ne mogu ne ponoviti: zrak i more nisu zamjena za kopno i nitko ne kaže drugačije", istaknula je.

Humanitarci kritični

EU je najavila da će pošiljke ići ravno u Gazu, udaljenu 210 nautičkih milja, ali nisu rekli gdje će brodovi pristati ili iskrcati svoju pošiljku, ili kako će se hrana distribuirati, navodi britanski Guardian. Također je nejasno kakva je veza između europske pošiljke najavljene za vikend i američkog plana, koji je Joe Biden najavio u četvrtak navečer, da se u sljedećih nekoliko tjedana izgradi plutajući dok uz obalu Gaze za primanje pošiljki pomoći s Cipra. Humanitarci su kritični prema američkoj ideji jer za njezinu realizaciju trebaju tjedni, što je predugo s obzirom na glad u Gazi. Američki plan ne rješava ni pitanje sigurnosti distribucije, jer su dosad isporuke osiguravali policajci Hamasa, a sad su oni Izraelu vojna meta. Policajci Hamasa su se povukli, pa su konvoji izloženi na milost i nemilost pljačkaškim bandama i očajnim stanovnicima. "Nastavljamo apelirati na Izrael da dopusti više kamiona u Gazu kao najbrži način da se dobije pomoć onima kojima je potrebna", rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron. Cipar je još u studenome razradio plan Amalthea za izgradnju pomorskog koridora.

Pomoć ubija

Izrael drži otvorena samo dva prijelaza za kopnenu isporuku pomoći: jedan je kod Rafaha na jugu, na granici s Egiptom, a drugi u Kerem Shalomu, na granici Gaze s Izraelom. Humanitarci se žale na dugotrajne preglede kamiona, ograničeno radno vrijeme prijelaza i problem distribucije pomoći unutar Gaze. Vlada Benjamina Netanyahua oglušila se o američke apele da otvori više prolaza i dozvoli prolaz više kamiona, pa su Amerikanci počeli manje količine pomoći slati zračnim putem preko Jordana. U petak je pet osoba poginulo, a deset ozlijeđeno u spuštanju pomoći iz zraka na sjeveru pojasa Gaze. Agencija AFP prenosi izjave svjedoka da se padobran na jednoj od paleta s pomoći nije otvorio i da je teret pao na jednu kuću. Za glad u Gazi Izrael optužuje nesposobnost humanitarnih organizacija i Hamas koji preusmjerava pomoć. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:46