SVJETSKI ČELNICI U MADRIDU

OTVOREN DVOTJEDNI KLIMATSKI SAMIT COP25 'Nade polažemo prvenstveno u mlade ljude'

Michal Kurtyka (Poljska) i Carolina Schmidt (Čile)
 REUTERS

Ujedinjeni narodi počeli su u ponedjeljak dvotjedni klimatski samit u Madridu gdje su svjetski čelnici suočeni s rastućim pritiskom kako bi pokazali da mogu okupiti političku volju u svrhu izbjegavanja katastrofalnih učinaka globalnog zagrijavanja.

Razgovori su počeli u vrijeme sve vidljivijih učinaka rasta temperature prošle godine, s požarima koji haraju od Arktika i Amazonije do Australije te uragana koji divljaju tropskim područjem.

Michal Kurtyka, poljski ministar za klimu koji je vodio zadnji krug UN-ovih klimatskih pregovora u Katowicama u prosincu prošle godine, rekao je da je val klimatskog aktivizma među mladim ljudima naglasio hitnost te zadaće.

- Možda se svijet još nije pomaknuo tempom koji bismo željeli, no nade polažem prvenstveno u mlade ljude - rekao je Kurtyka na otvaranju samita u ogromnom konferencijskom centru u Madridu.

- Imali su hrabrosti progovoriti i podsjetiti nas da smo ovaj planet naslijedili od svojih roditelja i da ga moramo predati budućim naraštajima - izjavio je Kurtyka.

Svrha konferencije jest položiti zadnje komadiće temelja za potporu Pariškom sporazumu sklopljenom 2015. u svrhu rješavanja klimatskih promjena, koji ulazi u ključnu provedbenu fazu sljedeće godine.

Postojeća obećanja u sklopu sporazuma nisu dovoljna da bi se izbjegle najopasnije posljedice globalnog zatopljenja, u smislu porasta razine mora, suše, oluja i drugih utjecaja, rekli su znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:08