SUPERČETVRTAK

Otvorena birališta u Velikoj Britaniji: Korona i Johnsonovi skandali mogli bi biti ključni čimbenici na izborima

Birališta u sve tri regije otvorena su u 8 sati po srednjoeuropskom vremenu, a zatvaraju se u 23 sata
 Adrian Dennis/POOL/AFP

U Velikoj Britaniji danas je izborni superčetvrtak, biraju se regionalni parlamenti Škotske i Walesa, lokalna vijeća u Engleskoj i gradonačelnik Londona, ali su sve oči ipak su uprte u Škotsku jer će pobjednik odlučivati o budućem referendumu o neovisnosti.

Engleska nema svoj parlament pa u četvrtak bira 5000 članova u 143 gradske i općinske skupštine. U 13 mjesta bira gradonačelnike, među njima i u glavnom gradu Londonu.

Aktualnom londonskom gradonačelniku Sadiqu Khanu ankete predviđaju novi mandat, ali tek u drugom krugu u kojem će se vjerojatno suočiti s konzervativcem Shaunom Baileyjem.

Upravljanje pandemijom koronavirusa i nedavni skandali premijera Borisa Johnsona mogli bi biti ključni čimbenici na izborima.

U izbornoj jedinici Hartlepool održavaju se i dodatni izbori za britanski parlament.

Hartlepool, na sjeveroistoku Engleske, u povijesti je držala ljevičarska Laburistička stranka od 1970-ih.

Međutim, nedavna anketa pokazala je kako se predviđa da će pobijediti Johnsonova desničarska konzervativna stranka.

Pobijede li konzervativci, analitičari kažu da će to pokazati kako nacija podupire Johnsona unatoč nekoliko teških mjeseci za premijera te da britanski uspjeh u cijepljenju izgleda najvažniji.

Međutim, neće biti razlike u njegovu utjecaju na britanski parlament jer njegova stranka već ima većinu.

Odvojeno se održavaju i izbori za regionalne parlamente u Škotskoj i Walesu.

Izbor 129 zastupnika u Škotski parlament na idućih pet godina potaknuo je iznova raspravu o tome treba li ta regija s 5,5 milijuna ljudi krenuti vlastitim putem, a vladajuća stranka želi dobiti zeleno svjetlo za novi referendum o neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska nacionalna stranka (SNP) premijerke Nicole Sturgeon nada se većini u parlamentu u Edinburghu jer bi ta većina trebala podržati njezin plan da se drugi referendum održi krajem 2023. ili kada završi pandemija.

U četvrtak svoj regionalni parlament bira i Wales koji priprema nove zakone u području zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, transporta, socijalnih i drugih područja.

Velšani biraju 60 zastupnika u svoj lokalni parlament (Senedd Cymru) od čega 40 većinskim, a 20 proporcionalnim izbornim sustavom.

Među središnjim pitanjima izborne kampanje bio je način na koji je velški premijer, laburist Mark Drakeford upravljao pandemijom covida-19. Ankete predviđaju laburistima dobar rezultat, ali je upitno hoće li osvojiti dovoljno glasova da sami sastave vladu.

Birališta u sve tri regije otvorena su u 8 sati po srednjoeuropskom vremenu, a zatvaraju se u 23 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:34