SPORNI UGOVOR

Otvorena istraga o kupnji Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19 za EU: ‘Von der Leyen se dopisivala sa šefom kompanije‘

Samo otvaranje istrage postavlja pitanje koja je uloga potpisnice ugovora Ursule von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Pfizerovoj tvornici

 John Thys/Afp/Profimedia/John Thys/afp/profimedia

Ured europskog javnog tužiteljstva (EPPO) otvorio je istragu o kupnji Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa, no u ovoj fazi odbijaju kazati koji dio smatraju sumnjivim, odnosno koji dio ugovora EU je pod povećalom.

Samo otvaranje istrage koja se evidentno vodi, postavlja pitanje koja je uloga potpisnice ugovora, predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, piše jutros Politico.

Navode kako je EPPO neovisno tijelo EU-a odgovorno za istragu i kazneni progon financijskih kaznenih djela, uključujući prijevare, pranje novca i korupciju. EPPO u svojoj objavi u petak nije precizirao protiv koga se vodi istraga, kao ni koji je od ugovora EU-a o cjepivu pod povećalom.

Iako oni nisu naveli o čijem je cjepivu riječ, već ranije, kaže Politico, druge dvije agencije za nadzor skrenule su pozornost na jedan poseban ugovor koji uključuje kontakte na visokoj razini između Pfizerovog vodstva i von der Leyen.

EPPO je službeno tek kazao da potvrđuju izvide, nakon iznimno velikog interesa javnosti.

- U ovoj fazi neće biti objavljeni dodatni detalji - navodi se u kratkoj objavi EPPO-a.

Politico podsjeća i da je New York Times još u travnju 2021. prvi put izvijestio o tekstualnim porukama koje su von der Leyen i izvršni direktor Pfizera Albert Bourla razmijenili uoči najvećeg ugovora EU-a o nabavi cjepiva za cjepiva – za do 1,8 milijardi doza cjepiva BioNTech/Pfizer. Sporazum bi bio vrijedan do 35 milijardi eura ako se u potpunosti ostvari, prema cijenama cjepiva koje su u međuvremenu procurile u javnost.

Pučka pravobraniteljica EU-a u siječnju ove godine optužila je Komisiju za nepravilnosti u postupanju jer nije tražila SMS poruke kao odgovor na zahtjev za slobodom informiranja. Ne potvrđujući postojanje tekstova, Komisija je u svojem odgovoru ustvrdila da se "kratkotrajni, prolazni dokumenti ne čuvaju". A pisalo se i da potraga za SMS porukama nije dala nikakve rezultate.

Europski revizorski sud u rujnu je objavio izvješće u kojem se navodi da je Komisija odbila otkriti bilo kakve detalje osobne uloge von der Leyen u razgovorima o ugovoru s Pfizerom.

Nadzorno tijelo za proračun utvrdilo je da je glavni tajnik EU-a odstupio od dogovorenih pregovora o cjepivu kako bi osobno sklopio preliminarni dogovor, umjesto da se oslanja na zajedničke pregovaračke timove.

Belgijska socijalistička zastupnica u Europskom parlamentu Kathleen van Brempt kazala je kako je potrebno razmotriti "nekoliko aspekata" ugovora s Pfizerom, uključujući i sporne tekstualne poruke između predsjednice Komisije i činjenicu da u prvom stupnju ne postoji papirnati trag preliminarnih pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 17:02